Ukrainas investori plāno celt 85 miljonus vērtu olu ražotni Latvijā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Olas.
Olas. Foto: Ieva Čīka/LETA

Uzņēmums OVOSTAR Union no Ukrainas izskata dažādus variantus, kur Latvijā būvēt ievērojamu olu ražotni. Šodien Tukuma novada Jaunsātos un Ogres novada Madlienā notika publiskā apspriešana par ietekmi uz vidi, vēsta LTV Dienas ziņas. 

Olu ražotnē ietilptu 27 putnu novietnes, deviņi graudu torņi, barības cehs ar graudu pirmapstrādi un noliktava, iespējams arī biogāzes stacija.

Ražotne nodrošinātu aptuveni 150 jaunas darba vietas. Šā iemesla dēļ vietējie iedzīvotāji atbalsta uzņēmuma plānus, jo vietējiem ir nepieciešama iespēja strādāt.

Līdzās 90 hektāru lielajam karjeram, kas tiek izvērtēts, kā viena no būvniecības vietām, atrodas 20 privātīpašumi. Šo īpašumu saimniekus uztrauc smakas, kas var rasties putnu novietņu vēdināšanas rezultātā, kā arī lielais mēslu apjoms, kas pie pilnas noslodzes var sasniegt 260 tonnu gadā, skaidro Zemgales TV sižetā Dienas ziņām. 

Uzņēmēja plānā ir strādāt bezatkritumu tehnoloģijā, kas nozīmētu, ka mēsli tiktu izžāvēti un pārstrādāti granulās. Iekārta, kas granulētu mēslus arī tiktu uzstādīta pie ražotnes. Iecere ir šo granulēto mēslojumu eksportēt uz ārvalstīm. 

Uzņēmums atsaucis savu dalību izsolē par Jaunsātos pieejamo karjeru, jo publiskajā telpā izskanējis viedoklis, ka uzņēmējs šo zemes gabalu vēlas smilts un grants krājumu dēļ, kas vēl pieejami teritorijā.

Uzņēmuma pārstāvis gan teica, ka ražotnes būvniecībai jebkurā gadījumā būtu nepieciešams pievest vēl klāt granti, jo šajā vietā izveidojusies bedre.

Tukuma domes deputāte Daiga Reča izteikusies, ka pirms dod apstiprinājumu šādam projektam, vēlas pārliecināties, ka tas ir īsts, ka ar to viss būs kārtībā. 

Šodien publiskā apspriešana notika arī Ogrē, taču kā vēl viens variants tiek apsvērts Valkas pilsēta, kā arī citas teritorijas. Tas tiek darīts, lai izvērtētu teritoriju atbilstību plānotai būvniecībai.

Gala lēmums tiks pieņemts pēc tam, kad eksperti būs devuši savu slēdzienu novērtējumā par ietekmi uz vidi. 

Ražotnes būvniecību paredzēts sākts 2019. gada 1. jūnijā, vēsta LTV Dienas ziņas.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu