Pēc trīs nedēļu pauzes darbu atsācis Habla kosmosa teleskops

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pēc trīs nedēļu pauzes darbu atsācis Habla kosmosa teleskops, pirmdien paziņoja ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Kā teikts NASA paziņojumā, Habla teleskops kosmosa novērošanu atsācis nedēļas nogalē.

Šī mēneša sākumā pārtrauca strādāt teleskopa orientēšanas sistēma, kad salūza viens no tā vecajiem žiroskopiem. Rezerves žiroskops pienācīgi neiedarbojās, liekot lidojuma vadītājiem izstrādāt plānu tā iedarbināšanai, kas viņiem galu galā izdevās ar virkni manevru un ieslēgšanu un izslēgšanu. Optimālam teleskopa darbam nepieciešam trīs strādājoši žiroskopi.

Amerikāņu astronoma Edvina Habla vārdā nosauktais teleskops orbītā 600 kilometru augstumā virs Zemes tika nogādāts 1990. gada aprīlī.

Ar Habla kosmisko teleskopu veiktie atklājumi nodrošinājuši būtiskus pagrieziena punktus gandrīz visās mūsdienu astronomijas pētījumu jomās, sākot no planētu zinātnes līdz kosmoloģijai.

Ar Habla teleskopa palīdzību novērotas Visuma dzīles, atklātas planētas ārpus Saules sistēmas un uzņemti saviļņojoši zvaigžņu dzimšanas attēli. Zinātnieki izmanto teleskopu kosmosa izcelsmes pētīšanai un meklē vietas, kurās varētu eksistēt ārpuszemes dzīvība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu