Aizkrauklē pie strūklakas nezināmu iemeslu dēļ mirst baloži

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video

Aizkraukles dīķī ierīkota strūklaka, kuru apskatīt iecienījuši gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi. Šobrīd gar ūdenstilpni pastaigājas nelabprāt, jo pēdējo nedēļu laikā nezināmu iemeslu dēļ apkārtnē regulāri redzami miruši baloži, vēsta TV3 raidījums Bez tabu

Satiktie iedzīvotāji mirušos putnus ir pamanījuši. Atbildes uz jautājumu, kas putniem konkrētajā vietā varētu nepatikt, ir dažādas. Daži domā, ka, iespējams, putni ir sabaroti ar tiem nepiemērotu pārtiku, citi uzskata, ka pastāv iespēja, ka problēma ir dīķa ūdens kvalitātē.

Tāpat iedzīvotāji nav apmierināti ar faktu, ka putnu mirstīgās atliekas netiek savāktas. Ap dīķi ierīkots gājēju ceļš, pa kuru ir iespēja pastaigāties, taču iedzīvotāji tur pastaigājas nelabprāt, jo gan pieaugušajiem, gan bērniem ir jānoskatās uz mirušajiem baložiem. Putni novēroti ūdenī, kā arī uz gājēju ceļa.

Aizkraukles novada pašvaldībai situācija neesot jaunums – ar šaubām raugās uz versiju, ka problēma ir dīķa ūdens kvalitātē, jo ūdenstilpnē mājojot zivis un bebri, kuri esot sveiki uz veseli. Taču pastāv varbūtība, ka cēlonis meklējams dažu metru attālumā.

Aizkraukles novada pašvaldības izpilddirektors Einārs Zēbergs informē, ka blakus dīķim atrodas mūzikas skola. Baložu kolonija iemitinājusies ēkas bēniņos, tur atrodoties ap 100 putnu. “Baložu kolonijās bieži vien parādās beigti putni,” izsakās priekšsēdētāja vietnieks.

Vaicājot par teritorijas uzturēšanu, Zēbergs informē, ka konkrēto teritoriju uzkopj darbiniece, kuru algo Aizkraukles pašvaldība.

Lai noskaidrotu, vai pie putnu mirstības vainojama ūdens kvalitāte, pašvaldība pasūtījusi ūdens kvalitātes analīzes. Rezultāti būšot zināmi tuvākajā laikā. Pēc tam tie tikšot paziņoti arī iedzīvotājiem.

Konkrētajā situācijā ornitologam Andrim Dekantam grūti spriest par Aizkrauklē mirušo putnu nāves iemeslu, taču viņš skaidro, ka baložu galvenie ienaidnieki esot vanagi, kuri pārtiekot no šiem putniem. Vājākie putni bieži vien mirst kaķu uzbrukuma dēļ. Tāpat arī baloži esot visēdāji. Tie nesmādējot pat šokolādi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu