Kāmji varētu būt dūšīgu cilvēku glābiņš

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ernie Janes / Scanpix

Pasaulē joprojām neskaitāmi cilvēki cieš no liekā svara problēmām, tāpēc steidzami būtu nepieciešams risinājums šai mūsdienu globālajai krīzei. Sportošana un sabalansēta diēta daudziem cilvēkiem nav gana labs un viegls risinājums, tāpēc zinātnieki ķērušies klāt alternatīvu metožu atklāšanai.

Kā rakstīts izdevumā “Time”, sportošanā un diētā cilvēki neredz glābiņu, jo pēc fiziskām aktivitātēm izsalkums uzbrūk ar divkāršu spēku, tāpēc pretoties tam ir ārkārtīgi grūti. Tāpēc zinātnieki pēta šo bioloģisko kāri ēst. Iespējams, atbilde rodama pūkainajos un omulīgajos kāmīšos.

Kāmīši ir vieni no dzīvniekiem, kas atkarībā no sezonas var mainīt savu ķermeni un uzvedību, piemēram, uzaudzēt biezu kažoku vai mazuļus laist pasaulē tikai pavasarī. Daži no dzīvniekiem spēj pielāgot savu apetīti apstākļiem, piemēram, Sibīrijas kāmis ziemas laikā zaudē aptuveni pusi sava ķermeņa svara, jo ārkārtīgi taupa pārtiku.

Saprotot psiholoģiskos procesus, kas norisinās šādu diētu laikā, zinātnieki varētu radīt jaunas metodes, kā cīnīties ar lieko svaru.

To, cik izsalkuši jūtamies, kontrolē smadzeņu reģions hipotalāms, kas regulē apetīti un ķermeņa svaru. Šāda smadzeņu daļa ir gan kāmīšiem, gan cilvēkiem.

Īpašas šūnas hipotalāmā spēj mainīt savu izmēru un formu atkarībā no sezonas. Vasarā, kad ir daudz saules gaismas, dzīvnieki ēd vairāk, jo šīs šūnas kļūst lielākas un ietekmē smadzeņu daļu, kas atbild par apetīti. Savukārt ziemā, kad dienas ir īsākas, šūnas samazinās un to kļūst skaitliski mazāk.

Pagaidām vēl zinātnieki īsti neizprot, kā tieši visi šie hormoni ietekmē apetīti un ķermeņa svaru, tomēr pēdējos pētījumos ir noskaidrots, ka nozīmīgu lomu spēlē tā saucamie augšanas signāli.

Zināms, ka augšanas signāli smadzenēs palielinās fizisku aktivitāšu laikā un, ņemot vērā, ka pieradinātie kāmīši ziemas miegu neguļ, tie ziemā daudz vairāk kustas, īpaši tad, ja tiem ir pieejams skrienamais ritenis. Tomēr jāatceras, ka šajā laikā to ķermeņa svars pieaug, kā arī tie ēd vairāk, jo neatrodas savā dabiskajā vidē, kur tie būtu mazāki un labāk sagatavojušies ziemai.

Ir noskaidrots, ka svara pieaugumu kāmīšiem kontrolē hormoni, kas parasti regulē augšanu. Ja šos hormonus “izslēdz”, tad svara pieaugumu var apturēt.

Līdzīgi ir arī ar dažiem cilvēkiem – sportojot tie nereti pieņemas svarā, jo pēc fiziskām aktivitātēm apetīte palielinās. Tas gan nenozīmē, ka cilvēkiem ziemā nevajadzētu sportot, tomēr varētu palīdzēt labāk saprast, kā palīdzēt cilvēkiem efektīvāk cīnīties ar lieko svaru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu