Gribēdami nolaupīt bankomātu, zagļi neviļus palīdz atklāt kaudzi viduslaiku artefaktu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kolčesteras Arheoloģiskā fonda arheologi
Kolčesteras Arheoloģiskā fonda arheologi Foto: SWNS/ScanPix

Kad visai neaptēstu laupītāju banda pagājušā gada decembrī Anglijas ciemā ar automašīnu ietriecās 500 gadu senā mājā, kas bija pārveidota par pārtikas veikaliņu, viņi cerēja no tā nolaupīt bankomātu. Tas viņiem gan neizdevās, tomēr noziegums palīdzēja vietējiem arheologiem atrast kaut ko krietni vien vērtīgāku.

Kā rakstīts Kolčesteras Arheoloģiskā fonda (CAT) publicētajā paziņojumā, vietējo arheologu grupa 1520. gados celtajā ēkā uzgāja iepriekš nepamanītus artefaktus, kas atradās zem ēkas vēsturiskās grīdas.

Īsi pēc 10. decembrī veiktā laupīšanas mēģinājuma arheologi sāka izrakumus, cerot palīdzēt nostiprināt ēkas pamatus, kas bija pamatīgi iedragāti. Vēsturnieki zināja, ka koka ēka celta viduslaikos, un, iespējams, tajā dzīvojusi bagātu tirgotāju ģimene.

Foto: SWNS/ScanPix

Izrakumu laikā komanda atrada senu pavarda vietu, kā arī iekšējo lieveni, kas datēts ar 15. gadsimtu un bija radīts vēl pirms pašas ēkas celtniecības. Līdz ar šiem atradumiem pētnieki uzgāja arī vairākus artefaktus no Tjūdoru dinastijas laika (1485 – 1603), piemēram, katla statīvu, kas atradās aprakts zem mājas sākotnējās ieejas. Statīvs, iespējams, tur bija aprakts, lai atbaidītu ļaunos garus.

“Mēs esam ļoti priecīgi par šiem artefaktiem, kas vēlreiz pierāda šā nama krāšņo vēsturi,” komentēja arheologs Džess Tipers (Jess Tipper).

Vēsturiskais nams drīz atkal tiks atvērts apmeklētājiem, kuri tajā atkal varēs iepirkties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu