Suņi pēc zeķu smakas var noteikt, vai cilvēkam ir malārija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Suņi, kas spēj saost malāriju
Suņi, kas spēj saost malāriju Foto: Reuters/ScanPix

Visiem zināms, ka ar savu izcilo ožu suņi spēj veikli atrast spridzekļus, narkotikas un pazudušus cilvēkus, tomēr jaunā pētījumā zinātnieki izvirzījuši hipotēzi, ka suņi tikpat labi var saost arī malāriju cilvēkos.

Pētījumā, kas prezentēts ikgadējā Amerikas Tropu medicīnas un higiēnas biedrības konferencē Ņūorleānā, ASV, izvirzīta hipotēze (ko plānots pierādīt ar turpmākiem pētījumiem), kas, iespējams, nākotnē ļaus izmantot suņus, lai diagnosticētu malāriju brīdī, kad to vēl var efektīvi izārstēt.

Pētījuma praktiskajā daļā tika izmantoti divi suņi – Labradoras retrīvers un Labradoras zelta retrīvers. Tie abi bija dresēti atpazīt malāriju pēc smakas. Vēlāk tiem pievienojās Angļu springerspaniels Freja.

Suņiem bija jāosta neilona zeķītes, ko bija valkājuši 30 ar malāriju inficēti un 145 veseli bērni. Visi bērni bija no 5 līdz 14 gadus veci un dzīvoja Gambijā, Rietumāfrikā.

Suņi pareizi noteica 70 procentus no tiem bērniem, kuri slimoja ar malāriju un 90 procentus no tiem, kuri bija veseli.

“Lai arī mūsu pētījums ir pašā sākumstadijā, principā mēs esam parādījuši, ka suņus iespējams iemācīt atpazīt ar malāriju inficētus cilvēkus. Tas var pavērt ceļu uz pilnīgi inovatīvu veidu, kā apturēt malārijas infekciju nonākšanu citas valstīs caur lidostām,” teica pētījuma vadītājs Stīvs Lindsejs (Steve Lindsay).

2016. gadā visā pasaulē bija 216 miljoni malārijas saslimšanas gadījumu, kas ir par 5 miljoniem vairāk nekā iepriekšējā gadā. No malārijas 2016. gadā nomira aptuveni 445 tūkstoši cilvēku.

“Šis pētījums arī parādīja to, ka suņi var būt ļoti labs paņēmiens, kā diagnosticēt malāriju cilvēkiem, kuriem vēl nav tās simptomu,” atklāja viens no pētījuma autoriem Džeimss Logans (James Logan).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu