Tarakāni iemanījušies spert pa galvu lapsenēm (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tarakāns
Tarakāns Foto: Catania Lab, Vanderbilt University

Līdz šim tika uzskatīts, ka tarakāni ir pilnīgi bezspēcīgi pret lapsenēm, kas, iedzeļot tiem galvā, pārvērš tos par kontrolējamiem zombijiem. Tomēr izrādās, ka tarakāni pret šiem baisajiem uzbrukumiem nemaz tik bezspēcīgi nav – lai aizsargātos, viņi izmanto prasmīgus karatē paņēmienus.

Zinātnieki nesen atklājuši, ka tarakāni lapsenes uzbrukuma laikā var to atvairīt ar pamatīgu spērienu pa ienaidnieka galvu. Lai arī tarakāni lapsenes nenogalina, tomēr liek tām noprast, ka tuvumā labāk vairs nenākt.

Foto: Catania Lab, Vanderbilt University

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Brain, Behavior and Evolution”, tarakānu pārvēršana par zombijiem ir nedaudz citādāka, nekā cilvēku inficēšana popkultūrā, kad cilvēks kļūst par ļaunu zombiju, kam nav vairs nekāda sakara nedz ar dzīvo pasauli, nedz savu cilvēcisko personību.

Lai arī lapsene caurdur tarakāna galvu ar dzeloni, tomēr vismaz sākumā to nenogalina. Vispirms tiek paralizētas tarakāna kājas, bet vēlāk “sagrābta” tā nervu sistēma, ļaujot lapsenēm kontrolēt tarakāna ķermeni un uzvedību.

Foto: Catania Lab, Vanderbilt University

Pēc tam, kad tarakāns kļūst par zombiju, tā liktenis top vēl šausmīgāks. Lapsene nocērt tam antenas un padzeras asinis. Atspirdzinājusies lapsene sagrābj atlikušos antenu stumbeņus un burtiski aizstūrē tarakānu līdz tās migai. Pēc tam tā iedēj oliņas tarakāna ķermenī un atstāj to migā. Kad oliņas izšķiļas, jaundzimusī lapsene izēdas ārā no tarakāna ķermeņa. Lieki piebilst, ka visu šo laiku tarakāns vēl ir dzīvs.

Foto: Catania Lab, Vanderbilt University

Vienīgais tarakāna glābiņš, lai izvairītos no šāda likteņa, ir atvairīt pirmo lapsenes dzēlienu, kas paralizē tarakāna kājas. Lai noskaidrotu, vai tarakāniem ir kādi pašaizsardzības paņēmieni, zinātnieki laboratorijā izpētīja 55 lapseņu un tarakānu saķeršanās gadījumus.

Detalizētā video atklājās, ka aptuveni pusi tarakānu lapsenes paralizēja bez ievērojamas pretestības, bet tie, kuri pretojās, izmantoja visai īpašus paņēmienus. Proti, tarakāni uzbrukuma laikā ar kāju deva spēcīgu triecienu pa lapsenes galvu. Vairākos gadījumos aizspertā lapsene burtiski ietriecās filmēšanas konteinera sienā.

Foto: Catania Lab, Vanderbilt University

Lai arī šie sitieni ne vienmēr lapseni atturēja no tālāka uzbrukuma, tomēr 63 procentos gadījumu tarakāns tika likts mierā. Sliktāk klājās jaunākiem tarakāniem, kuri varēja spārdīties, cik tiem tīk, – lapsenes tos beigu beigās tāpat pakļāva.

“Tarakānu uzvedība ir visai līdzīga cilvēka uzvedībai, ja tam filmā pakaļ dzenas zombijs,” jokoja bioloģijas profesors Kents Katanja (Ken Catania).

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu