Mandalu krāsošana – prāta treniņš un atpūta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pēdējā laikā par populāru veidu, kā atpūsties no ikdienas steigas, ir kļuvusi mandalu krāsošana. Tagad krāsojamās grāmatas vairs nav tikai bērnu aizraušanās, bet arī iespēja pieaugušam cilvēkam atbrīvot prātu.

Kāds atpūtina prātu, nodarbojoties ar meditāciju, kāds – ar jogu, bet tie, kam šādi vingrinājumi neiet pie sirds, var izmēģināt krāsošanu.

Tas ir efektīvs prāta treniņš, kas darbina abas smadzeņu puslodes – izvēloties savai gaumei un noskaņojumam atbilstošākos toņus, cilvēks koncentrējas uz krāsām un ļauj prātam atpūsties no ikdienas rūpēm un problēmām.

Krāsojot mandalas vai kādus citus attēlus, katrs neapzināti izvēlas krāsas, kas raksturo viņa tā brīža noskaņojumu, tāpēc krāsošana var kļūt par veidu, kā ne tikai atpūsties, bet arī izprast sevi. 

Zilā krāsa

Zilā krāsa tiek uzskatīta par uzticamības, pastāvības un apņēmības krāsu, kas nomierina. Savukārt elektrozilais vai tirkīzs ir dramatiskas un dinamiskas krāsas, kas uzmundrina. Zils nepiepūlē acis un atvieglo to koncentrēšanos, ja attēli un objekti izvietoti uz zila fona.

Zaļā krāsa

Zaļā ir dabas pasaules krāsa, kas ir ideāls fons interjera dizainam, jo mēs esam pieraduši redzēt to visur. Dabā sastopami neskaitāmi zaļie toņi, sākot no tumšiem meža toņiem līdz laima spilgtajam, Pastāv uzskats, ka zaļais ir nomierinošs un atsvaidzinošs, kā arī ļauj acīm vieglāk uztvert priekšmetus, uzlabo redzi.

Dzeltenā krāsa

Dzeltenā krāsa simbolizē optimismu, gaišumu un laimi, kā arī rosina uz radošumu. Šī krāsa aktivizē atmiņu un pievērš uzmanību.

Oranžā krāsa

Oranžā krāsa ir tuva sarkanā radiniece, tā rada vairāk pretrunu nekā jebkura citas krāsas nokrāsa. Oranžs izstaro siltumu un enerģiju. Lai arī oranžs ir mazāk aktīvs par sarkano, tas stimulē skābekļa piegādi smadzenēm, kā arī veicina uz garīgu aktivitāti.

Sarkanā krāsa

Pazīstama kā enerģijas stimulants. Sarkanā krāsa visspēcīgāk kairina mūsu redzi. Tā simbolizē dinamiku, trauksmi un kustību. Šī krāsa simbolizē drosmi, cīņu un uzvaru. Tā uzbudina un paātrina, kā arī stimulē vielmaiņu.

Violetā krāsa

Violetā jeb lillā krāsa iemieso sevī līdzsvaru starp sarkano aktivitāti un zilo mieru. Lillā ir izteikta polarizācijas krāsa, un tā vai nu patīk, vai ne.

Baltā krāsa

Baltā krāsa reprezentē tīrību un neitralitāti. Ārsti nēsā baltus halātus, līgavas parasti izvēlas baltas kleitas, un balts žogs ieskauj drošas un laimīgas mājas. Šī krāsa var reprezentēt augsto tehnoloģiju vienkāršību un medicīnisko preparātu drošību un tīrību.

Melnā krāsa

Melnā krāsa ir autoritatīva un spēcīga, tā var izraisīt spēcīgas emocijas, ja tiek lietota pārlieku lielos laukumos. Klasiska apģērbu krāsa, kas padara valkātāju vizuāli tievāku. Mākslā un jo īpaši glezniecībā ir pieņemts melno neuzskatīt par krāsu, jo tā rodas, sajaucot visus krāsu toņus kopā, un dabā vienmēr ir ar kādas citas krāsas pieskaņu.

Raksts tapis sadarbībā ar Samsung. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu