Pieci interesanti fakti par Stenlija kausu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Jaunā Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona jau rit pilnā sparā. 31 komanda cīnās par vienu trofeju - Stenlija kausu. Tā ir trofeja par kuru ikviens hokejists ir sapņojis, bet tikai dažiem to ir izdevies arī izcīnīt. Varam lepoties, ka arī viens latviešu hokejists to ir paveicis. 1996. gadā kopā ar Kolorādo "Avalanche" komandu to paveica Sandis Ozoliņš. Apollo portāls piedāvā ielūkoties interesantākajos faktos par Stenlija kausu. 

1. Stenlijs bija īsts cilvēks

Foto: Reuters/ScanPix

Frederiks Artūrs Stenlijs līdz 1886. gadam pazīstams kā Frederiks Stenlijs un laikā no 1886. līdz 1893. gadam kā Prestonas Lords Stenlijs. Viņš vislabāk pazīstams kā Stenlija kausa ieviesējs. Šo balvu sākotnēji tika paredzēts pasniegt Kanādas amatieru hokeja čempioniem, pašlaik tas tiek pasniegts NHL katras sezonas čempioniem, pats kauss viņam izmaksājis nedaudz mazāk kā 50 dolārus.

2. Rekordisti Monreālas "Canadiens"

Foto: Jean-Yves Ahern/REUTERS

"Canadiens" komandai pieder rekords visvairāk izcīnīto Stenlija kausu skaita ziņā. 24 izcīnīti tituli, taču pēdējais no tiem 1993. gadā. 25 gadi bez Stenlija kausa Monreālas līdzjutējiem ir lielas ciešanas. Jāpiemin, ka tuvākajos gados šis rekords netiks pārspēts, jo tuvākajiem sekotājiem Toronto "Maple Leafs" komandai ir 13 kausi.

3. "Canadiens" pieci tituli pēc kārtas

Foto: VLADIMIR GERDO/TASS

Monreālas "Canadiens" komandai arī pieder rekords visvairāk pēc kārtas izcīnīto titulu skaita ziņā. No 1956. gada komanda izcīnīja piecus Stenlija kausus pēc kārtas. Šis rekords nekad nav ticis pārspēts vai panākts, tuvākie sekotāji bija Ņujorkas "Islanders" hokejisti, kuri laika posmā no 1980. gada izcīnīja četrus titulus pēc kārtas. 

4. Stenlija kausam ir miesassargi

Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Stenlija kausu var uzskatīt par sava veida slavenību, tādēļ tam ir jānodrošina arī pienācīga apsardze. Stenlija kauss neceļo viens. Vienalga, kur kauss dotos, tam seko vairāki apsardzes darbinieki. Šie cilvēki ir izpelnījušies iesauku "īstie kausa sargātāji."

5. Stenlija kauss - pasaules ceļotājs

Foto: Alex Brandon/POOL

Vairāku gadu garumā Stenlija kauss ir pabijis dažādās pasaules vietās. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs - katrs spēlētājs, kurš ir piedalījies tā izcīnīšanā ir tiesīgs to vest uz savu dzimteni. Viena diena ar izcīnīto trofeju ir kā lielisks apbalvojums grūtajam darbam, kas tika ielikts, lai titulu izcīnītu. Jāpiemin arī tas, ka katrs no spēlētājiem saņem īpašu gredzenu un kausa miniatūru, kā arī viņa vārds tiek iegravēts uz Stenlija kausa. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu