Zālītes pīpēšana un picas piegāde mežā jeb igauņu jautrie karavīri (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TOMS KALNINS/EPA

Igaunijas armijas obligātā dienesta karavīriem ar dažāda veida sodiem nākas saskarties diezgan reti, taču katru gadu ir pāris desmiti gadījumu, kad noklīdušās avis kādu laiku ir spiestas pavadīt aiz slēgtām durvīm aresta telpās. Iemesli tam ir visdažādākie – gan uz dienesta vietu mežā atnesta pica, gan arī naktsklubā atstāts militārais ekipējums, vēsta portāls Postimees.

Piemēram, viens no incidentiem ir noticis burtiski pirms dažām nedēļām. Vasarā Virumā apriņķī dienestu uzsākušais kājnieku bataljona karavīrs uz šo brīdi jau ir pieļāvis tik daudz pārkāpumu, ka faktiski atstādināts no mācībām – dažādu pārkāpumu dēļ viņam ir aizliegts rīkoties ar ieročiem un munīciju, kā arī atrasties guļamtelpās kopā ar dienesta biedriem.

Oktobra sākumā ārpus militārās pilsētiņas mācību laikā notika incidents, kad ierindnieks patvaļīgi paņēma svešu dienesta ieroci AK-4 un ielika tajā tukšu patronu. Tā vēlāk izlidoja no ieroča pārbaudes laikā ("Izlādēt ieroci!") un detalizētākā apskatē atklājās, ka uz patronas ar marķieri bija uzrakstīti vienības komandieru vārdi. Bruņoto spēku vadība to uztvēra kā draudus un disciplinārpārkāpumu, kura dēļ ierindniekam tika piemērots divu nedēļu arests.

Ekipējumu atstāj naktsklubā

Visvairāk dažādu pārkāpumu tiek fiksēti pavasaros, kad līdz dienesta beigām ir atlikuši vairs tikai pāris mēneši un disciplīna kļūst vaļīga. Lielākā daļa pārkāpumu ir saistīti ar kavēšanu, patvaļīgu dienesta vietas atstāšanu un alkohola lietošanu.

Piemēram, šā gada 10. aprīlī kāds kājnieku bataljona karavīrs no brīvdienām atgriezās divas dienas vēlāk nekā bija paredzēts, bet daļu ekipējuma (parasti brīvsolī ir atļauts līdzi ņemt mantu maisu un dienesta uniformu), ar kuru viņš bija devies mājās, karavīrs neatnesa atpakaļ. Vēlāk noskaidrojās, ka mantas viņš atstājis kādā Tartu naktsklubā.

Igaunijas armijai nodarītais materiālais zaudējums šajā gadījumā bija 192 eiro, turklāt kaitējums nodarīts arī bruņoto spēku reputācijai un to ir vēl grūtāk novērtēt. Arī šajā gadījumā ierindniekam par vairākkārtējiem iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumiem piemērots divu nedēļu arests.

Šā gada pavasarī bijis arī gadījums, kad karavīru soda par alkohola lietošanu, kas ir īpaši rupjš pārkāpums, jo dienesta laikā tas nav pieļaujami, it īpaši armijas formā – par atrašanos alkohola reibumā šādā situācijā bargi soda arī virsniekus.

Karavīrs Kalevs, pēc paša teiktā, mācību laikā mežā saslima, tādēļ kamēr dienesta biedri laiku pavadīja nometnē, viņš viens pats uzturējās kazarmās. Bataljona sanitārajām daļā viņam bija pavēlēts ievērot gultas režīmu, kas nozīmē, ka viņš patiešām ir tik slims, ka nedrīkst kāpt ārā no gultas.

Tomēr īstenībā Kalevam nekas nekaitēja – komandieri viņi sastapa visai jautrā prātā 2,9 promiļu reibumā. Simulantam pavēlēts pievienoties dienesta biedriem un doties uz mācībām, taču pēc tam, kad viņš sācis aizskart dienesta biedrus, jaunajam cilvēkam nācies desmit dienas pavadīt kamerā.

Otrs militārpersonu aresta vilnis ir saistīts ar vērienīgajām mācībām "Ezis". 9. maija vakarā trīs karavīri pameta mācību vietu un devās izklaidēties uz tuvējo ciemu. Atpakaļ viņi atgriezās ap pulksten pusčetriem rītā, jau būdami krietni iereibuši, bet vēl pēc kāda laiciņa patrāpījušies ceļā komandierim. Viņiem nācies veikt alkohola testu un doties uz karceri izciest sodu. Šo pašu mācību laikā alkohola reibumā pieķerti vēl daži karavīri un kāds jaunākais seržants.

Piemēram, pagājušā gada pavasarī vienā reizē sodīti trīs iereibuši karavīri, no kuriem vienam izelpā konstatētas 3,56 promiles alkohola.

Pagājušā gada oktobrī apreibinošu vielu ietekmē pieķerti arī trīs Skautu bataljona karavīri, kuri smēķējuši marihuānu. Savukārt ceturtais atzīts par vainīgu marihuānas kontrabandā. Viņam piemērots sešu dienu arests.

Ticība neatļauj

Dažkārt karavīrus pieviļ arī atkarība no viedtelefoniem. Atrodoties sardzē ir jāsaglabā modrība, bet dažkārt komandieri karavīrus pieķer sērfojot viedtelefonā, kamēr ieroči un ekipējums ir nolikti zemē.

Ja iepriekš minētie pārkāpumi vēl ir samērā tipiski, tad dažkārt gadās arī neparastāki incidenti. Piemēram, mācību "Ezis" laikā kāds karavīrs vispār atteicies vilkt mugurā formas tērpu un ķerties pie ieročiem, jo strādāt svētdienās viņam neļaujot ticība.

Pagājušajā gadā kāds karavīrs, kurš uz pāris dienām bija palaists mājās, karaspēka daļā atgriezies ar vairāku dienu nokavēšanos, to skaidrojot ar faktu, ka bija saslimis un uzrādīja arī ārsta zīmi. Taču medicīniskā izziņa nevar tikt izmantota kā kavējuma attaisnojums – neatgriezties uz mācībām laikā drīkst tikai tādā gadījumā, ja cilvēks ir nonācis slimnīcā. Izņēmuma gadījumi ir pieļaujami tikai tad, ja tas ir saskaņots ar sanitāro dienestu, taču šajā gadījumā karavīrs to neizdarīja un viņam piemērots trīs dienu arests.

Visus šādus sodus izvērtē tiesa un dažkārt administratīvā tiesa tos var arī atcelt. Piemēram, pagājušā gada novembrī kāds aresta lēmums atcelts, jo tas nebija pareizi noformēts. Ierindnieks sodīts par diviem pārkāpumiem: atgriešanos karaspēka daļā jau pēc noteiktā termiņa un par to, ka viņš par šo faktu nav iepriekš brīdinājis. Tomēr, tā kā pārkāpuma noformēšanā norādīts neatbilstošs likuma pants, tiesa nolēmusi, ka sods ir jāatceļ.

Vēl kāds neparasts gadījums fiksēts pirms dažām nedēļām, kad kāds karavīrs meža nometnē lūdzis komandierim atļauju tikties ar savu māti, tomēr viņam tas nav atļauts. Tad, neraugoties uz aizliegumu, māte tomēr ieradusies mežā un atnesusi savam dēlam picu un saldumus. Pēc tam jau tukšo picas kasti tomēr pamanījis vienības komandieris un kareivis saņēmis sodu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu