Tā sauktajā "būvnieku lietā" viens no apsūdzētajiem atzinis vainu un ticis pie nosacīta cietumsoda

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tā sauktajā "būvnieku lietā" septembra sākumā notiesāts viens no apsūdzētājiem, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Apsūdzībā par izvairīšanās no nodokļu nomaksas organizētā grupā par vainīgu atzīts Anrijs Reinis. Viņš ar izmeklēšanu sadarbojies, savu vainu atzinis un tāpēc lieta pret viņu izskatītā ātrāk par pārējiem.

Reinim piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz 2,5 gadiem un valstij nodarītā kaitējuma atmaksa 826 337 eiro.

Prokurors Juris Ločmelis intervijā raidījumam skaidroja, ka Reiņa loma nodokļu apiešanas shēmā nebija nozīmīga, un valstij nodarīto kaitējumu notiesāšanas gadījumā būs jāatmaksā arī pārējiem cilvēkiem, ko prokuratūra uzskata par grupas dalībniekiem. Viņi pirmo tiesas sēdi vēl gaida.

Tā saukto "būvnieku lietu" izmeklē kopš 2014. gada. Kopā par apsūdzētajiem atzīti deviņi cilvēki, ko prokuratūra uzskata par shēmas dalībniekiem.

Kā norāda raidījums, pirmais tiesas spriedums ieskicē, kā sadalītas lomas starp cilvēkiem, ko prokuratūra uzskata par organizētās grupas dalībniekiem. Prokuratūras versija ir, ka shēmu kopīgi izveidoja tā laika "Būve stils" valdes priekšsēdētājs Henrijs Girskis un firmas attīstības direktors Dmitrijs Grigorjevs. Tomēr galvenā organizatora loma bijusi Grigorjevam. Tieši viņš rūpējies par līdzekļiem fiktīvo uzņēmumu dibināšanai, viltoto dokumentu sagādāšanu un naudas pārskaitīšanu fiktīviem uzņēmumiem.

Savukārt Grigorjevs sameklējis palīgu - Ritvaru Stāmeru, kurš piekritis līdzdarboties apmaiņā pret atlīdzību - 2% no darījuma summām. Stāmers gan sagādājis viltotus dokumentus, gan meklējis cilvēkus, kas varētu kļūt par fiktīvo uzņēmumu amatpersonām. Daži no viņiem piedalījušies aktīvi un jau uzrunājuši citus, bieži - savas paziņas. Vairāki no viņiem arī tagad ir apsūdzēti. Beigās fiktīvo firmu dokumenti nonāca Grigorjeva rokās, prokuratūras versiju ieskicē raidījums.

LETA jau vēstīja, ka jūnijā prokuratūra nodeva Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai vienu no tā sauktās "būvnieku lietas" kriminālprocesiem, kurā astoņas personu apsūdzētas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Lietā apsūdzēti jau minētais Girskis, Grigorjevs, Stāmers, kā arī Andris Liepiņš, Ilvars Grimza, Andis Upenieks, Andris Gerhards, Jolanta Smaļķe, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, neminot apsūdzēto vārdus, aģentūru LETA iepriekš informēja, ka saskaņā ar apsūdzību personas darbojoties organizētā grupā, izmantojot savā kontrolē esošo uzņēmumu datus, rekvizītus un norēķinu kontus, izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdes.

Apsūdzētās personas, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam kāda būvniecības uzņēmuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijas par 2012.gada janvāri - 2014. gada janvāri, tajās iekļāva datus par faktiski nenotikušiem darījumiem ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi nodarot ar to valsts budžetam zaudējumu lielā apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu