Lietuva gatavojas vēlēšanām, opozīcijas partijas līdere - Ingrīda Šimonīte

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Josvydas Elinskas/15min.lt

Lietuvas opozīcijas partija Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti sestdien un svētdien vispārējā partijas biedru un bezpartejisko atbalstītāju balsojumā izraudzījusies kandidātu, ko tā atbalstīs nākamgad gaidāmajās valsts prezidenta  vēlēšanās, - pārliecinošu tēvzemiešu atbalstu ieguvusi Seima deputāte, bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte.

Par viņu nobalsojuši 16 418 cilvēki jeb 79% balsojuma dalībnieku. Otru  pretendentu - bijušo Lietuvas ārlietu ministru un bijušo Eiropas  Savienības (ES) diplomātiskās misijas vadītāju Krievijā Vīgaudu Ušacku -  atbalstījis 4441 balsotājs jeb 21%no balsotāju kopskaita.

Tēvzemiešu priekšvēlēšanu rezultātus vēl jāapstiprina partijas padomei.

Ušacks svētdienas vakarā klātienē apsveicis Šimonīti ar uzvaru un izteicis pārliecību, ka viņai izdosies uzvarēt arī prezidenta vēlēšanās.

Šimonīte bija finanšu ministre no 2009. līdz 2012. gadam, bet no 2013. līdz 2016. gadam viņa bija Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja vietniece.

Kā liecina jaunākā sabiedriskās domas pētījumu kompānijas Vilmorus aptauja, kas veikta pēc laikraksta Lietuvos rytas pasūtījuma, pašlaik  populārākais no Lietuvas prezidenta amata pretendentiem ir ekonomists, bijušais Lietuvas SEB bankas prezidenta padomnieks Gitans Nausēda, kuru atbalstījuši 23% respondentu.

Šimonīte šai aptaujā ierindojās otrajā vietā ar 17,5% aptaujas dalībnieku atbalstu.

Trešo vietu ar 12,8% ieņēma premjerministrs Sauļus Skvernelis, kurš vēl  nav paziņojis, vai balotēsies prezidenta vēlēšanās, bet ceturto ar 10,5%  - Ušacks.

Tālāk sekoja Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis (7,8%), filozofs Arvīds Juozaitis (4,7%), neatkarīgā parlamenta deputāte Aušra Maldeiķiene (2,9%) un valdošās Zemnieku un zaļo savienības deputāts Naglis Puteiķis (2,8%).

Lietuvas prezidenta vēlēšanas notiks 12. maijā. Ja nevienam kandidātam  neizdosies iegūt vairāk par pusi balsu, 26. maijā notiks vēlēšanu otrā kārta.

Pašreizējai prezidentei Daļai Grībauskaitei konstitūcija liedz kandidēt  uz trešo pilnvaru termiņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu