Veselības aprūpes finansēšanas likuma atcelšana atņemtu mediķiem piešķirto algas palielinājumu, uzskata Čakša (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korekcijas Veselības aprūpes finansēšanas likumā ir pieļaujamas, it sevišķi jautājumā par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas sasaisti ar sociālajām iemaksām, bet minētā likuma atcelšana būtu noziedzīga rīcība pret mediķiem, jo tad jāatceļ viņiem piešķirtais algu palielinājums, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa īpaši izcēla minētā likuma ieguvumus, proti, tas nodrošinājis atalgojuma palielinājumu ārstiem un māsām, kā arī iespēju uzlabot veselības aprūpi, lai gan viņasprāt būtiskākais ieguvums ir tas, ka no ārvalstīm uz Latviju sākušas atgriezties medicīnas māsas, kuras savulaik bija aizbraukušas prom, jo vēlējās saņemt labāku atalgojumu.

Čakša atgādināja, ka patlaban sākta solidāra sistēma, kurā visi darba ņēmēji un devēji kopumā veic papildu 1% veselības aprūpei, kas šogad kopumā nodrošinājis 85 miljonus eiro. Un šis finansējums ļāvis palielināt ārstu un medicīnas māsu atalgojumu. Tomēr ministre piebilda, ka likuma korekcijas jautājumā par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas sasaisti ar sociālajām iemaksām būtu atbalstāmas.

Kā ziņots, patlaban koalīcijas veidošanas sarunu procesā, kā arī priekšvēlēšanu laikā vēlmi atcelt Veselības aprūpes finansēšanas likumu izteikusi partiju apvienība Attīstībai Par!. Tās līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts paudis, ka nākamajai valdībai būtu jānodrošina pieejamas veselības aprūpe, kur radikāli jāmaina pašreizējais modelis, likvidējot, viņaprāt, gaidāmo diskrimināciju pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem, kas ir samaksājuši nodokļus.

Attīstībai Par! arī savā priekšvēlēšanu programmā norādījusi, ka viena no iecerēm ir "atcelt veselības aprūpes ierobežošanas likumu".

Pēc Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Attīstībai Par! tikšanās izskanēja, ka abiem politiskajiem spēkiem ir līdzīgs viedoklis par veselības reformas pārskatīšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu