Jaunajā Saeimā pieci deputāti zvērestu dos latgaliski (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas deputāts Aldis Adamovičs ("Jaunā Vienotība").
Saeimas deputāts Aldis Adamovičs ("Jaunā Vienotība"). Foto: Edijs Pālens/LETA

Otrdien, 6. novembrī, norisināsies pirmā 13. Saeimas sēde un tajā vismaz pieci jaunievēlētie deputāti zvērestu dos latgaliešu valodā - vēsta portāls LSM.lv.

Viens no viņiem ir "Jaunās Vienotības" biedrs Aldis Adamovičs. Pirms četriem gadiem zvērestu viņš deva latviešu valodā, taču tagad viņa attieksme mainījusies.

"Tas ir žests Latgales iedzīvotājiem, kuri uzskata, ka latgaliešu valodai ir jāpievērš lielāka uzmanība," savu lēmumu pamato Adamovičs.

Pirms četriem gadiem bija precedents, kad 12. Saiemas deputāts Juris Viļums zvērestu nolasīja latgaliešu valodā. 11. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aizrādīja, ka zvērests jālasa latviešu valodā un lūdza zvērestu atkārtot. Viļums to atteicās darīt, tādēļ deputāti balsoja tikai par 99 mandātu apstiprināšanu. Tikai pēc Mandātu komisijas lēmuma Viļuma zvērests tika akceptēts.

Adamovičs cer, ka šoreiz Saeimas priekšsēdētāja zvērestu pieņems arī latgaliešu valodā. "Ja nepieņems, teikšu literārajā valodā," teic politiķis.

Visticamāk, nekādu sarežģījumu gan nebūs - vēsta portāls LSM.lv. Aizgājušās 12. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā Apvienība) atsaucas uz minēto precedentu pirms četriem gadiem, kad zvērests latgaliešu valodā galu galā tika pieņemts, un teic: "Es neredzu nekādu iemeslu, kāpēc lai tas netiktu ļauts arī tālāk."

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu