Pārāk daudz mantu mājās? 9 ieteikumi, kā tās efektīvi organizēt un uzglabāt

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Latvijas iedzīvotāji vēlētos, lai viņiem mājās būtu mazāk mantu, taču daudzi turpina glabāt lietas, kas viņiem nav nepieciešamas, atklāj IKEA pētījums Dzīve mājās, kas pirmo reizi veikts arī Latvijā. Kā uzglabāt mantas tā, lai tās aizņemtu mazāk vietas un netraucētu ikdienā? IKEA piedāvā 9 padomus, kas palīdzēs organizēt mājas lietas efektīvāk.

IKEA veiktais pētījums rāda, ka galvenie nesaskaņu cēloņi mājās ir nekārtība un personīgās telpas trūkums. Cilvēkiem bieži vien ir grūti uzturēt kārtībā savas mantas, un izaicinājums ir atrast līdzsvaru starp minimālismu un vēlmi glabāt iemīļotas vai nepieciešamas lietas — aptauja atklāj, ka vairāk nekā puse respondentu vēlētos, lai mājoklis būtu kārtīgāks, 42 % gribētu, lai viņiem būtu mazāk lietu, bet 38 % ir grūti izmest priekšmetus, kurus viņi nelieto.

IKEA Latvija Komunikācijas un interjera nodaļas vadītāja Baiba Freija uzskata, ka pieprasījums pēc mantu organizēšanas risinājumiem nemitīgi palielinās, tomēr daudzi nezina, kā šīs iespējas lietderīgi izmantot savās mājās. Pareizi sakārtojot mantas, var ietaupīt pat trešdaļu telpas mājās, ir pārliecināta B. Freija, tāpēc viņa piedāvā vairākus ieteikumus, kā vienkārši sakārtot mantas un iegūt mājās vairāk brīvas telpas.

Plānojot skapju sistēmu vai skapi, izmanto lietderīgi visu telpas augstumu. Liec nesezonas mantas un reti lietojamās lietas skapju augšējos plauktos. Tas ir ļoti efektīvi un taupa laiku ikdienas dzīvē. Lieto kāpņu soliņu, lai aizsniegtu augstu novietotās mantas.

Izmanto lietderīgi telpu virs durvju un logu ailēm, aiz durvīm, zem kāpnēm, zem galdiem un istabas stūros. Katrai telpai var pielāgot dažādus risinājumus.

Mantu glabāšanai izmanto visu sienu. Ir pieejamas dažādas plauktu sistēmas, kas ir īpaši piemērotas tieši virtuvei vai bērnistabai. Tajās ir parocīgi glabāt biežāk lietotās lietas, lai atbrīvotu vietu atvilktnēs.

Sakārto savas mantas atvilktnēs ar speciāliem organizatoriem un kastēm – tā pietiks vietas vairāk mantām un atvilktnes saturs būs labāk pārskatāms.

Lieto saliekamās mēbeles – krēslus, izvelkamos galdus vai zviļņus. Savukārt dīvānus un gultas ar kastēm varēs izmantot arī kā mantu glabātuvi.

Lieto plauktiņus uz riteņiem, lai ērti pārvietotu lietas tur, kur tās nepieciešamas. Tie noderēs arī kā papildu virsma.

Izmanto pakaramos, lai piestiprinātu pie sienas saliekamos krēslus vai ziemā – savu velosipēdu.

Izmanto vakuuma maisus retāk lietotu mantu, piemēram, nesezonas apģērbu glabāšanai.

Nesezonas mantas glabā uz balkona. Ar visdažādākā izmēra un materiāla kastēm iegūsi estētiskāku rezultātu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu