Par 13. Saeimas priekšsēdētāju ievēlē VL-TB/LNNK pārstāvi Mūrnieci (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Balsojumā par 13.Saeimas priekšsēdētāju balsu vairākumu ieguvusi Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), kura šo amatu ieņēma arī 12.Saeimā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Uz šo amatu ar Mūrnieci konkurēja arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) virzītā Dagmāra Beitnere-Le Galla.

Balsu skaitīšanas komisijas vadītājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka Mūrnieci atbalstīja 44 deputāti, bet Beitneri-Le Gallu - 32 parlamentārieši.

Kopumā balsojumā piedalījās 77 deputāti, bet viena vēlēšanu zīme tika atzīta par nederīgu.

Mūrniece pateicās par atbalstu un uzsvēra, ka savus pienākumus veiks pēc labākas sirdsapziņas.

Līdz pat 13. Saeimas pirmās sēdes dienai nebija skaidrības par topošā parlamenta Prezidija sastāvu, jo partijas joprojām nav vienojušas par jauno koalīcijas sastāvu un valdību, kas apgrūtina iespējas vienoties arī par parlamenta darbu.

Diskusijās par parlamenta spīkera amatu nereti tika piesaukta tradīcija, kas paredz, ka vienas partijas pārziņā nevar būt gan parlamenta priekšsēdētāja, gan Ministru prezidenta amats, tāpēc ar zināmu neizpratni tika vērtēta JKP rīcība, pretendējot uz abiem amatiem.

Ņemot vērā neskaidro spēku sadalījumu, politiķi turpināja neformālās konsultācijas, mēģinot panākt atbalstu saviem kandidātiem. Otrdien pirms balsojuma vairākas partijas bija izvairīgas par savu pozīciju. Kā noskaidroja aģentūra LETA, "Saskaņa" balsojumā neplānoja piedalīties, JKP atbalstīja savu kandidāti spīkera amatam un viņas kandidatūru pirmajā balsojumu kārtā solīja atbalstīt arī "KPV LV".

Savukārt Mūrnieces kandidatūrai atbalstīs bez nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, solīja arī "vecās koalīcijas" partneri Zaļo un zemnieku savienība un "Jaunā Vienotība", bet neoficiāla informācija liecināja, ka viņu atbalstīs arī "Attīstībai/Par!".

Mūrniece iepriekšējā parlamenta sasaukumā arī darbojās Saeimas priekšsēdētājas amatā.

Mūrniece dzimusi 1970.gadā, 2007.gadā viņa Ekonomikas un kultūras augstskolā ieguva profesionālā bakalaura grādu tulkošanā, bet 2009.gadā Latvijas Universitātes Moderno valodu fakultātē ieguva 2.līmeņa profesionālo augstāko izglītību.

Mūrniece strādāja par žurnālisti "Lauku Avīzē", savukārt 2011.gadā tika ievēlēta 11.Saeimā no nacionālās apvienības saraksta. Viņa tika ievēlēta arī 12.Saeimā, kā arī šajā parlamenta sasaukumā.

Kā ziņots, citiem amatiem Prezidijā "Attīstībai/Par!" varētu virzīt Mariju Golubevu, "Saskaņa" - Andreju Klementjevu, "KPV LV" - Artusu Kaimiņu, bet Zaļo un zemnieku savienība - Gundaru Daudzi.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu