Vairāk nekā 200 masu kapi atrasti bijušajās Islāma valsts teritorijās Irākā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ARI JALAL/REUTERS

Teroristu grupējuma Islāma valsts agrāk kontrolētajās teritorijās Irākā atrasti vairāk nekā 200 masu kapi ar aptuveni 12 000 līķu, otrdien paziņojušas Apvienotās Nācijas.

ANO Palīdzības misija Irākai (UNAMI) un tās cilvēktiesību birojs dokumentējuši 202 masu kapus Irākas ziemeļu un rietumu apgabalos, ko laikā no 2014.gada līdz 2017.gadam kontrolēja "Islāma valsts".

UNAMI ziņojumā norādīts, ka turpmākajos mēnešos var tikt atrastas vēl citas masu apbedījumu vietas.

"Mūsu ziņojumā dokumentētie masu kapi ir liecība par sirdiplosošo cilvēku zaudējumu, dziļajām ciešanā un šokējošo cietsirdību," sacīja ANO sūtnis Irākā Jans Kubišs.

Viņš norādīja, ka nepieciešams noskaidrot šo cilvēku nāves apstākļus, kas ir nozīmīgs aspekts sērošanas procesā viņu tuviniekiem, kuriem ir tiesības uz patiesību un taisnīgumu.

2014.gadā "Islāma valsts" sagrāba savā kontrolē plašas teritorijas Irākā, izvēršot represijas pret civiliedzīvotājiem un citu grupējumu kaujiniekiem.

Masu kapi var "saturēt būtiskus tiesu medicīnas materiālus", kas var palīdzēt atklāt šo pārkāpumu detaļas, kā arī identificēt upurus, norādīts ziņojumā.

ANO izmeklētāji augustā sāka vākt pierādījumus par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un genocīdu priekš Irākas tiesām, kas izskata lietas pret "Islāma valsts" kaujiniekiem.

No 202 masu kapiem, kas dokumentēti ANO ziņojumā, Irākas varasiestādes atrakušas tikai 28, izceļot virszemē 1258 cilvēku mirstīgās atliekas.

Gandrīz puse no masu kapiem atrodas Nīnavas provincē, kur atrodas arī Mosula, kura bija Islāma valsts centrs. Tieši šajā apgabalā grupējums pastrādāja lielākās zvērības pret jezīdu kopienu.

Saskaņā ar Irākas Augsto cilvēktiesību komisiju Nīnavā pazuduši vairāk nekā 3000 jezīdu un vēl 4000 citu cilvēku.

Pārējie masu kapi atrodas Kirkūkas un Salāh ed Dīnas provincēs Irākas ziemeļos un Anbārā, Irākas rietumos.

Domājams, ka vislielākais masu kaps atrodas karsta kritenē netālu no Mosulas. Tur, iespējams, aprakti 4000 cilvēku līķi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu