Bils Geitss uz konferenci ierodas ar fekāliju burciņu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Otrdien, 6. novembrī, filantrops un Microsoft dibinātājs Bils Geitss uzstājās konferencē Reinvented Toilet Expo, kas veltīta jaunākajām tehnoloģijām tualešu jomā. Piemēra pēc uzņēmējs uz skatuves izrādīja burku ar cilvēka fekālijām – vēsta raidorganizācija BBC.

Bils Geitss un viņa sieva Melinda Geitsa vada fondu, kas pēdējo septiņu gadu laikā ieguldījis aptuveni 175 miljonus eiro labierīcību izpētē.

"Man jāatzīst, ka pirms desmit gadiem nebūtu iedomājies, ka zināšu tik daudz par kakām," konferencē jokojis Geitss.

"Un pavisam noteikti neiedomājos, ka Melinda prasīs man rimties runāt par tualetēm un fekāliju putrām pie vakariņu galda."

Trīs dienas garo pasākumu palīdzējis uzrīkot pats ASV uzņēmējs, savukārt Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins kā vienu no valsts prioritātēm izvirzījis tā saukto "tualešu revolūciju".

Kādā brīdī konferencēs laikā Geitss norādījis uz burku, kurā atradās cilvēka fekālijas, skaidrodams, ka tur var mitināties "līdz pat 200 triljoniem rotavīrusa izraisītāju […], 20 miljardi Šigelas baktēriju un 100 000 parazītisko tārpu oliņas".

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 2,3 miljardiem zemeslodes iedzīvotāju joprojām nav nodrošināti pietiekami sanitārie apstākļi. Tas savukārt izraisa tādas slimības kā holēra, caureja un dizantērija, kas katru gadu nogalina simtiem tūkstošu cilvēku.

Fotogalerija: Bils Geitss uzstājas konferencē Reinvented Toilet Expo

Konferencē, kas risinājās Ķīnas galvaspilsētā, tika izrādītas 20 modernākās sanitārās tehnoloģijas, kuru mērķis ir iznīcināt baktērijas un apturēt slimību izplatību. Produkti varētu veikt revolūciju attiecīgajā jomā, jo labierīcības darbotos bez kanalizācijas pieslēguma, spētu nošķirt šķidrumus no fekālijām un spētu izdalīt kaitīgās vielas.

Izrādītos produktus Geitss raksturojis kā "lielāko progresu sanitārajā jomā pēdējo 200 gadu laikā".

"Mēs vairs nevaicājam, vai varam izgudrot jaunas un labākas labierīcības, kā arī citu sanitāro nodrošinājumu," teica Geitss. "Mēs vaicājam, cik strauji šie kanalizācijai nepiesaistītie risinājumi izplatīsies."

Uzņēmējs stāsta, ka daudzām relatīvi jaunām pilsētām trūkst pienācīga kanalizācijas sistēma, tāpēc konferencē izrādītie izgudrojumi varētu palīdzēt. Bila un Geitsa fonds cer, ka jaunās labierīcības parādīsies skolās un dzīvojamās ēkās, un tad, pazeminoties produktu cenai, arī iedzīvotāju mājās.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu