Topošā uztura speciāliste Anna Rozīte: mēs uzņemam par maz D vitamīna (1)

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Anna Rozīte
Anna Rozīte Foto: Publicitātes foto

Pētījums liecina, ka 40,4% Eiropas iedzīvotāju, neatkarīgi no vecuma, etniskās izcelsmes un platuma grādiem ir novērots D vitamīna trūkums.* Vitamīna uzņemšanu ietekmē pavadītais laiks ārā tiešos saules staros, kas ikdienas rutīnā un vēsajā laika periodā ar vājāku saules gaismu ir ievērojami ierobežots. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir publiskojusi materiālu, kurā ir norādīts, ka minimāla vitamīna D deva dienā ir 15 µg (600 IU).**

“Vitamīns D ir ļoti nozīmīgs cilvēka organisma darbības nodrošināšanā – tas veicina kaulu un muskuļu funkcijas, stiprina zobus un veido normālu imūnsistēmas darbību, kā arī iesaistās šūnu dalīšanas procesā. Mēs varam iegūt vitamīnu D ar produktiem, kas to satur, taču tādu ir ļoti maz un mums būtu jāapēd 15-30 olu dzeltenumu vai 1,5 kg Šveices siera, lai iegūtu 600 IY ar vitamīnu D, tāpēc parasti to iesaka uzņemt ar uztura bagātinātājiem," skaidro NUTRILITE™ uztura speciāliste Vladislava Barziloviča.

Foto: Publicitātes foto

Cilvēka ķermenis D vitamīnu var radīt arī saules iedarbībā. Teorētiski, aptuveni 30 minūšu uzturēšanās intensīvos saules staros bez sauļošanās krēma nodrošina nepieciešamo vitamīna dienas devu. Diemžēl dažādi faktori attur mūs no vitamīna uzņemšanas - ziemeļu daļā saules gaisma nav pietiekami spēcīga, lai veicinātu sintēzi ādai un palielinātu D vitamīna daudzumu. Ozona slānis un laikapstākļi ietekmē saules pieejamību. Dzīvesveida faktori – darbs birojā, maiņu darba laiks.

» Eksperta ieteikumi senioriem, kā uzturēt možu garu un labu pašsajūtu

Pasākumu vadītāja un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Rozīte kā topošā uztura speciāliste, stāsta: “Ņemot vērā, ka mūsu platuma grādos saulainas dienas nav tik biežas, šo vitamīnu caur saules stariem pārsvarā uzņemam par maz. D vitamīnu mēs paši nesintezējam, tāpēc ir svarīgi to uzņemt papildus, gan ar pārtiku, gan ar uztura bagātinātājiem. Pati regulāri veicu D vitamīna līmeņa noteikšanas analīzes un aicinu arī citus to darīt. Jo D vitamīns ir ļoti svarīgs mūsu veselībai.”

Foto: Publicitātes foto

Lai veicinātu aizdomāties par D vitamīna nozīmi organismā, 7. novembrī Rīgā, restorānā MUUSU Terase norisinājās jaunā NUTRILITE™ vitamīna D prezentācija, kas pulcēja skaistuma blogeres un veselīga uztura piekritējas, pasākumu apmeklēja Indra Salceviča, Laura Valuta, Elizabete Gorina, Ilze Līkuma un citus. Neformālā gaisotnē pie brokastu galda uztura speciāliste stāstīja par riskiem un pazīmēm, ja organismam ir D vitamīna deficīts, un veidiem, kā vitamīna līmeni organismā palielināt.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu