Briedis pret Gevoru - viss ir daudz nopietnāk nekā izskatās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mairis Briedis atklātajā treniņā
Mairis Briedis atklātajā treniņā Foto: Edijs Pālens/LETA

Jau naktī uz 11. novembri, kad Latvijā atzīmēsim Bermonta armijas sakaušanu jeb Lāčplēša dienu, sava cīņa būs jāizcīna Latvijas labākajam bokserim Mairim Briedim.

Briedis uzsāks dalību otrajā Pasaules boksa supersērijas sezonā, tiekoties ar Vācijas pārstāvi Noelu Gevoru. Cīņa norisināsinies ASV, Čikāgā. Lai gan boksa eksperti un bukmeikeri prognozē pārliecinošu uzvaru latvietim, kopaina nav skaistām rozēm dekorēta. Tam ir vairāki iemesli.

Kas ir Noels Gevors?

Noels Gevors ir etniskais armēnis, kurš pasaulē nāca kā Noels Mikaeljens, bet pēdējos gados viņš sevi dēvē par Gevoru. Boksa sacensībās viņš piedalās ar Vācijas Boksa federācijas svētību, kura viņam izsniegusi licenci. Tiesa, Armēnijā viņš dzīvoja vien līdz četru gadu vecumam, līdz ģimene pārcēlusies uz turīgo Vāciju. Pats viņš noliedz, ka uzvārda maiņa bijusi saistīta ar PR elementiem, bet patiesos iemeslus gan neatklāj.

Starp citu, Briedim jau ir bijusi darīšana ar puisi, kurš stādās priekšā ar citu vārdu nekā ierakstīts viņam pasē piedzimstot. Tas bija Marko Huks (īstajā vārdā Muamers Hukičs), kuru Mairis uzveica, izcīnot WBC čempiona jostu. Te gan nevar vilkt paralēles arī abu raksturos. Ja Huks bija izlecējs, kas lēti grūstās preses konferencēs, tad Gevors ir piezemēts un adekvāts puisis. Tomēr pārliecināts par savām spējām.

Gevors karjerā ir aizvadījis 24 cīņas, vienā no tām piedzīvojot zaudējumu. Tas notika pret poli Kšištofu Vlodarčiku (2017. gada maijā). Cīņa norisinājās Pozņanā. Kāpēc to ir svarīgi pieminēt? Jo vairāki eksperti uzskata, ja cīņa būtu notikusi citviet, iespējams, tās iznākums būtu citādāks. Jāatzīmē, ka no savām 23 uzvarām vien 10 izcīnītas ar nokautu. Gevors nav izteikts "pančers" (no angļu vārda puncher), bet ir apveltīts ar labu boksa tehniku.

Viņu trenē pazīstamais kubiešu treneris Pedro Diass. Diasa CV ir piecas Olimpiskās spēles - četras kā Kubas boksa izlases trenerim un viena kā Dominikānas izlases trenerim, kurās viņa vadībā dažādās svara kategorijas izcīnītas 20 zelta, sešas sudraba un trīs bronzas medaļas. Diass trenējis arī Migelu Koto, kura augstākais karjeras punkts bija cīņa ar leģendāro Floidu Meivezeru. Tāda kalibra treneri strādā vien ar tiem, kuros redz potenciālu. Jāatzīmē, ka Gevors arī sadarbojās ar supersērijas organizētāju Kalli Zauerlandu jeb viņa pārstāvošo kompāniju. Šim faktam pievērsīsimies raksta turpinājumā.

"Cīņa pret Briedi būs smaga. Viņš ir favorīts un ļoti labs bokseris. Briedim ir laba skola un sitiena spēks. Viņš ringā daudz domā, bet uzskatu, ka esmu gudrāks," izteicies 28 gadus vecais Gevors. "Darīšu visu iespējamo, lai uzvarētu. Cīnos pēc stratēģijas: sit un neļauj, lai tev iesit. Tādam ir jābūt boksam."

"Viņš ir bokseris ar augstām ambīcijām un, manuprāt, Latvijas vidējais boksa līdzjutējs nenovērtē līdz galam, cik ļoti bīstams ir šis bokseris. Viņam ir tikai viens zaudējums, kas piedzīvots pret bijušo WBC un IBF čempionu poli Kšištofu Vlodarčiku. Domāju, ka droši varam apgalvot, ka Gevors ir viens no nopietnākajiem pretiniekiem Maira karjerā," intervijā ar Apollo Brieža nākamo pretinieku raksturoja Raimonds Zeps.

Briedis sava boksa meklējumos

Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvietis savu pēdējo cīņu aizvadīja supersērijas fināla šovā, cīnoties undercard cīņā ar francūzi Brendonu Delorjē. Mairis tajā cīņā nebija savā ādā. Delorjē Briedim netiktu uzskatīts par nopietnu pretinieku arī pirms pieciem gadiem, kad Mairis bija vēl sava ceļa sākumā, taču latvietis apaļīgo francūzi tā arī nespēja nokautēt. Iepriekš Sandis Kleins bija izteicies, ka tūlītēju kāpšanu ringā pēc zaudējuma Rīgā Oleksandram Usikam nav atbalstījis, bet jutis, ka Mairis tādā veidā vēlās pēc iespējas ātrāk aizmirst zaudējumu. Tomēr pirmais karjerā...

Maira komandā notikušas vairākas izmaiņas. Viņam līdzās vairs nav Kleins, ir jauni treneri un arī savainojums darījis savu. Tāpat bijuši sarežģījumi treniņplānā, par kuriem plašāk neizplūdīsim.

Neskaitot cīņu ar Usiku, arī iepriekšējās divās cīņas ar Huku un pēc tam Maiku Peresu, lai arī tika izcīnītas uzvaras, Briedis nedemonstrēja to boksu, ko no viņa sagaida, un uz ko viņš patiesi ir spējīgs. Dzirdējām atrunas - Huks boksējies netīri, Peress visu laiku gājis klinčā, bet pret Usiku gūts savainojums cīņas laikā. Jāpiebilst, ka arī Usiks vienā no intervijām nesen atzina, ka nav spējis demonstrēt savu labāko sniegumu cīņā ar Briedi, jo treniņnometnes laikā guvis savainojumu un bijušas nesaskaņas komandas iekšienē. Savukārt par cīņu pret Delorjē - tur pat nav ko piebilst...

Šī cīņa būs ambīcijas pret pieredzi. Neskatoties uz epizodiski nebaudāmu boksu, Briedis allaž atradis veidus kā uzvarēt (izņemot pret Usiku, protams). Olenrevaju Durudola, Manuels Čars, Marko Huks, Maiks Peress un laba cīņa pret Usiku - Gevors ne tuvu nav stāvējis klāt tik daudziem nopietniem pretiniekiem. Tikai iepriekš minētais Glovarčiks atbilst patiesi nopietna pretinieka statusam.

Arī Briedis saprot, ka var cīnīties labāk un novērtē pretinieku: "Man ir dota otrā iespēja, vēlos to izmantot. Es to darīšu, un redzēsim, cik tālu mani tā aizvedīs. Katrs bokseris šajā turnīrā ir citādāks. Šis man ir ļoti liels pārbaudījums - gan psiholoģiski, gan fiziski."

Zauerlanda "win - win" situācija

Jau iepriekš minēts, ka Gevors ir supersērijas rīkotāja Zauerlanda klients, bet arī Briedis ir Kalles "džeks", un bīdīts kā otrās sezonas lielākā zvaigzne. Viņš šajā situācijā jebkurā gadījumā būs ieguvējs.

Pēc atzīstamās cīņas ar Usiku, Briedis tika uzaicināts uz fināla undercard cīņu, lai viņš saglabātu savu popularitāti, bet šī gada turnīrā izlikts ar pirmo numuru. Tiesa, šoreiz gan bokseri paši vairs nevarēja izvēlēties savu pretinieku, kā tas bija pērn, jo par pāriem vienojās vadošo boksa organizāciju vadības. Šajā kontekstā arī jāmin vēl kas - lai arī šobrīd nav paredzēts, ka supersērijas ietvaros tiks izspēlēta kāda no čempionu jostām (šobrīd četras prestižākās pieder Usikam, kurš tās aizstāvēs pāris stundas pirms Brieža cīņas, Mančestrā, cīnoties pret Toniju Beljū), Zeps atklāja, ka tomēr pastāvot iespēja, ka turnīra gaitā kāda no jostām tomēr varētu parādīties dienas kārtībā, un pēc tā vadoties, salikti arī ceturtdaļfināla pāri.

Lai kā arī latviešu līdzjutējiem nepatiktu iepriekš minētais, tas ir pārdomāts biznesa solis no slīpētā Zauerlanda. Ja uzvar Briedis, tad paliek dzīvs viņa stāsts par atgriešanos otrajā sezonā un notiek reabilitēšanās mēģinājuma turpinājums, savukārt Gevora uzvaras gadījumā to var pasniegt kā "dzimusi jauna zvaigzne" stāstu.

Arī Mairis saprot situāciju: "Es arī nekļūstu jaunāks, tāpēc darīšu visu, kas ir manos spēkos."

Ceļasoma Čikāgai

Foto: Edijs Pālens/LETA

Neskaitot nepārliecinošo pēdējo cīņu, Briedi apvijis arī ar boksu nesaistīts skandāls, par kuru viņš pats atgādināja 30. oktobra atklātajā treniņā. Proti, vasarā savā facebook.com profilā bijušais Brieža sadarības partneris Als Siesta jeb Alberts Hatučurovs paziņoja, ka Briedis "uzmetis" gan viņu, gan krievu treneri Romānu Anučinu, kurš palīdzēja viņam sagatavoties cīņai ar Usiku (šo rindu autors neņemas spriest par sacītā patiesumu). It kā jau viss bija noklusis, taču kad medijiem veltītajā pasākumā bija pienākusi kārta runāt Briedim, lai arī viņa komanda ieteica labāk tā nedarīt, viņš laipni palūdza atstāt telpas divu mediju pārstāvjiem. Par to pretenziju nav - kas rīko ballīti, tas izvēlas viesus. Par pamatojumu šādai rīcībai tika minēts, ka konkrētie mediji esot atbalstījuši Siestu melnajā PR kampaņā pret Briedi.

Šādi gājieni liecina par ievainojamību. Piedevām Siesta bija aizmirsts, taču Briedis pats to pacēla atkal gaismā. Kam tas nāk par labu? Šķiet, ka ieguvēju no šī nav...

Lai vai kā, Briedi 11. novembra rītā sagaida kārtējā karjeras svarīgākā cīņa - uzvaras gadījumā reabilitēšanās iespēja paliek dzīva, savukārt zaudējums mazpazīstamam Armēnijas vācietim gan varētu krietni sabojāt nākotnes perspektīvas. Taču Briedis ir pierādījis, ka var. Atliek vien to apliecināt ringā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu