Par nežēlīgo tradīciju kāzās: "Ko vēlas jaunais pāris, uzmetot gaisā dūju?" (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook.com/Tukuma dzīvnieku patversme

Ar kādu skaudru pieredzes stāstu un jautājumu sociālajā tīklā Facebook pie iedzīvotājiem vērsusies Tukuma dzīvnieku patversme. Runa ir par kāzu tradīciju gaisā palaist divas baltas dūjas.

"Ko vēlas jaunais pāris, uzmetot gaisā dūju, kura nopirkta no audzētāja par pārdesmit eiro? Kāds ir viņu sapnis? Ar kādu mērķi putni, kuri auguši nebrīvē, tiek palaisti brīvībā?!" jautāts ierakstā, norādot, ka nevēlas aizvainot šīs dīvainās tradīcijas piekopējus. 

Tāpat patversmes pārstāvji norāda, ka, iespējams, ir baloži, kuri iemācīti atgriezties pie audzētāja, bet tie, iekļaujot riska faktoru, noteikti izmaksā krietni dārgāku summu.

"Parasti jaunie pāri izvēlas šos lētākos baložu pārīšus un nolemj tos drošai bojāejai. Šie putni sliktāk lido un vājāk orientējās apkārtnē, jo viņi ir "masveida produkts".

Audzētājam un jaunajam pārim, acīmredzot, pie kājas, kas ar putnu notiek. Audzētājs saņem naudu, jaunais pāris smukas bildes, bet nabaga pārbiedētie putni uzlaisti debesu jumā kā Ikars pret sauli, un pazūd acu skatam," raksta patversmes pārstāvji. 

Reizēm, kad putni, izmisuma dzīti, meklē barību, svinīgi baltais "smokings" viņiem palicis netīrs un pelēks. Dzīvojuši nebrīvē un tagad pamesti uz laimi gaisā, tie nolemti bojāejai. Ir arī gadījumi, kad baložus apēd kaķi.

"Arī šim kāzu simbolam kaķis izrāvis asti, bet no pāra otra baloža bija palikusi tikai asinīm apslacīta baltu spalvu čupiņa...," pievienotajās fotogrāfijās redzamo dūju likteni apraksta patversmē. 

"Vai tiešām šāda nepārdomāta "tradīcija" jaunajam pārim laimi nesīs?! Kāda ir jēga šai tradīcijai - apzināti nogalināt baltās dūjas?! Un nevajag aizbildināties ar nezināšanu, teikt, ka daudzi tā dara, ka tāda ir tradīcija. Kas tad tā ir par tradīciju, varbūt upurēšanas?! Arī krāsainie baloni palaisti gaisā uz laimi nodara lielu postu gan videi, gan dzīvām būtnēm. Varbūt var atrast piemērotāku kāzu tradīciju," ierosina dzīvnieku un putnu draugi un dabas aizstāvji. 

Viena no baltajām dūjām nu dzīvo patversmes būrī. Otra apglabāta.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu