Tramps nepiedalīsies Parīzes Miera forumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps.
Donalds Tramps. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

ASV prezidents Donalds Tramps nedēļas nogalē Francijā nepiedalīsies Parīzes Miera forumā, kur tiks diskutēts par demokrātiju un multilaterālismu, ceturtdien paziņojuši konferences organizatori.

Tramps un citu valstu līderi nedēļas nogalē ieradīsies Parīzē, lai svētdien piedalītos ceremonijā Elizejas laukos par godu simts gadiem kopš Pirmā pasaules kara beigām.

Pēc tam vairāki līderi, tostarp Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans un Vācijas kanclere Angela Merkele piedalīsies Parīzes Miera foruma atklāšanā, ko vadīs Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Kliedējot neskaidrību par to, vai pasākumā piedalīsies arī Tramps, konferences galvenais organizators Žistēns Vaīss ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka ASV prezidents pasākumu neapmeklēs.

Vaīss iepriekš šonedēļ noraidīja Trampa klātbūtnes nozīmīgumu šajā konferencē, paskaidrojot, kādēļ ASV prezidentam pasākuma darba kārtība varētu nešķist pievilcīga.

"Foruma mērķis ir parādīt, ka starptautiskajā sistēmā ir daudz spēku - valstis, nevalstiskās organizācijas, fondi, inteliģence, uzņēmumi - kuri uzskata, ka mums nepieciešama notikumos balstīta pasaule, atvērta pasaule un daudzpusīga pasaule. (..) Šai pasaulei jāsatiekas un jāaizstāv sevi. Nav nozīmes, vai tie, kuri netic daudzpusīgumam, atrodas šeit," sacīja Vaiss.

Makrons ir kritizējis Trampa "Amerika vispirms" politiku un viņa lēmumu izstāties no starptautiskiem līgumiem, piemēram, ANO Parīzes klimata vienošanās, Irānas kodolvienošanās un Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT).

Lai gan abi prezidenti sāka ar siltām attiecībām, kas bija skaidri jaušamas Trampa pirmās oficiālās vizītes laikā Parīzē 2017. gada jūlijā, pēdējā laikā attiecības ir kļuvušas vēsas.

Makrons izmantojis Pirmā pasaules gada beigu simtgadi, lai brīdinātu par nacionālisma pieņemšanos spēkā un salīdzinājis to ar lepru.

Parīzes Miera forums, kas ilgs līdz otrdienai, Vaīsa skatījumā, ir daļa no cīņas pret nacionālismu, kas riskē destabilizēt starptautiskās sistēmas.

Makrons iecerējis šo forumu kā ikgadēju pasākumu valstu līderiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, lai diskutētu par demokrātiju, līdzīgi kā Davosas forumā Šveicē ik gadu tiek spriests par ekonomiku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu