Vai zāle zaļāka kaimiņa sētā? Padomi, kā rīkoties, ja sunim patīk klaiņot

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Kur zāle zaļāka - pagalmā vai kaimiņa sētā? Sešus gadus vecais Niko domā, ka visur, tikai ne mājās. Viņa ieradums izbēgt no teritorijas sagādā galvassāpes saimniekiem un rada draudus paša drošībai - suns reiz ticis notriekts ar mašīnu, par ko vēl tagad liecina liela rēta. Kā atradināt suni no klaiņošanas - atbild eksperti.

Labradors Niko klaiņot sāka, vēl būdams kucēns. Nedarbos kompāniju viņam sastāda vecākais suns Brūsiņš. Kaimiņu sētās melnais suns jau ir pazīstams - viņš arī no cilvēku rokām nesmādē ēdienu.

Suņa klaiņošanas instinktu Niko saimniece Ieva mēģinājusi labot divos veidos. Pēc atgriešanās, suns piesiets pie būdas - tas gan nav līdzējis, un pēc laika suns atkal izmucis. Otra metode - radiosēta. Arī tas nelīdzot.

Dzīvnieku uzvedības eksperte Jevgēnija Ostroga atzīst - šādu uzvedību izlabot nevar ne ar sodīšanu, ne radiosētu. Kā izrādās, problēma slēpjas dzīvnieka kastrēšanā. Niko nav kastrēts, tādēļ arī seko saviem instinktiem "doties meitenēs".

Taču ir vēl daži iemesli, kādēļ suns klaiņo - garlaicība, vēlme izpētīt apkārtni un neremdināma apetīte.

Lai ar klaiņošanas problēmu cīnītos, saimniekam būtu jāved suni biežākās un garākās pastaigās, to laikā uzmanību pievēršot tikai savam mīlulim.

"Mēs sazvanāmies ar draugiem, bet sunim šādas iespējas nav," skaidro dzīvnieku uzvedības eksperte.

"Viņam vajag visu izpētīt - mēs pastāvam un pagaidām, kamēr suns visu apošņā."

Svarīgi arī izvēlēties pietiekami garu pavadu - vismaz piecus līdz desmit metrus garu. Vēlams arī katru pastaigas reizi mainīt maršrutu.

Savukārt mājās sunim jāpiedāvā aktivitātes, kas asina viņa prātu. Piemēram, jāpaslēpj dažādās vietās neikdienišķi gardumi un jāliek viņam meklēt. Tad suns būs spiests domāt, un domāšana nogurdina visus.

Lai gan Niko saimnieki ir pieraduši, ka pēc klaiņošanas suns vienmēr atgriežas mājās, tas tomēr ir bīstams paradums - klaiņojošu suni var notriekt mašīna un to var nozagt. Suns var saindēties ar vecu pārtiku, aizrīties ar kauliem un sadurt iekšējos orgānus vai saslimt, ja tam piesūcas ērce.

» Ērču sezona tupinās - kā pasargāt savu mīluli

"To bēdīgo stāstu ir ļoti daudz," norāda Jevgēnija Ostroga. "Parasti jau neviens Facebook neraksta, ka mans sunītis klaiņo, bet pēc tam atgriežas mājās un viss ir labi. Biežāk mēs dzirdam tos gadījumus, kad suņi nepārnāk mājās."

Noskaties video!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu