CSDD identificē nesankcionētu pieslēgšanās mēģinājumu reģistram

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Rīgas nodaļas ēka.
Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Rīgas nodaļas ēka. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

CSDD darbinieki saskārušies ar kādas personas nesankcionētu mēģinājumu piekļūt Transportlīdzekļu reģistram un mēģinājumu izspiest naudu, taču likumsargiem izdevies aizturēt iespējamo vainīgo. Būtiski, ka personai nav izdevies piekļūt CSDD reģistrā esošajiem datiem un nav notikusi datu noplūde.

Jānorāda, ka reģistra izmantošana ir normatīvi regulēta, kurā daļa informācijas ir publiski pieejama, taču ir arī ierobežotas pieejamības informācija.

Pateicoties CSDD darbinieku profesionālajai rīcībai, piekļūšanas mēģinājums nekavējoties atklāts un par to ziņots Valsts policijai, kuras kompetencē ir tālāko izmeklēšanas darbību veikšana.

Saņemot informāciju par notikušo incidentu, Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas nekavējoties uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 183. panta pirmās daļas, 241. panta trešās daļas un 15. panta ceturtās daļas, proti, par informācijas sistēmas darbības traucēšanas mēģinājumu un izspiešanas mēģinājumu mantkārīgos nolūkos.

Veicot izmeklēšanas darbības, īsā laikā Valsts policija noskaidroja iespējamo vainīgo – kādu 1963. gadā dzimušu Latvijas valsts piederīgo un, uz aizdomu pamata par minēto noziegumu izdarīšanu, to aizturēja. Prsona aktīvi izmantoja ārzemju serveros izvietotu e-pasta servisu, lai slēptu noziedzīgā nodarījuma pēdas, tomēr tas nebija šķērslis, lai likumsargi maksimāli ātri lokalizētu personas izmantoto IP adresi un noskaidrotu tās faktisko atrašanas vietu.

Kriminālprocesa laikā tika veikta virkne neatliekamas izmeklēšanas darbības, tai skaitā vairākas kratīšanas dažādās adresēs. Kratīšanu laikā pie aizturētās personas tika izņemti kopā 30 datu nesēji ar elektronisko informāciju. Tāpat izņemts liels skaits priekšmetu, kuriem varētu būt nozīme kriminālprocesā, tostarp arī datortehnika, kas tiks detalizēti izpētīta.

Kriminālprocesā aizdomās turētai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Jāatzīmē, ka izmeklēšanas laikā nav konstatēta datu noplūde no CSDD rīcībā esošajām informācijas sistēmām. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu