Nacionālajā vēstures muzejā eksponēs Lāčplēša Kara ordeņa pilno komplektu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts/LETA

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā šodien tradicionāli tiks eksponēts vienīgais zināmais Lāčplēša Kara ordeņa pilnais komplekts, kā arī notiks bērnu nodarbības - aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Astrīda Burbicka.

Pulksten 14 vēsturnieks Mārtiņš Vāveris uzstāsies ar stāstījumu par Lāčplēša dienas atzīmēšanas tradīcijām gadu gaitā, savukārt bijusī Vēstures muzeja direktore Ināra Baumane, tagadējais direktors Arnis Radiņš un Karoga grupas pārstāvis Paulis Barons dalīsies atmiņās par Latvijas karoga atgriešanos virs Rīgas pils Svētā Gara torņa 1988. gadā. Līdzās stāstījumiem tiks demonstrētas arī video hronikas.

Savukārt pulksten 12, 14 un 16 muzejā norisināsies izglītojošās nodarbības "Mana Latvija", kurās bērni uzzinās par 11. novembra un 18. novembra nozīmīgumu.

Lāčplēša Kara ordenis ir pirmais un augstākais militārais apbalvojums Latvijas Republikā. Pirmie ordeņi ar Ministru kabineta lēmumu 1920. gada 13. augustā tika piešķirti septiņiem augstākajiem Latvijas armijas komandieriem - Pēterim Radziņam, Mārtiņam Peniķim, Krišjānim Berķim, Oļģertam Dankeram, Jūlijam Jansonam, Jānim Puriņam un Jānim Apinim. 1920. gada 11.novembrī svinīgās parādes laikā Esplanādē Satversmes sapulces priekšsēdētājs Jānis Čakste pasniedza ordeņus pirmajiem 288 kavalieriem.

Ar Lāčplēša Kara ordeņa I šķiru apbalvoti četri latviešu virsnieki - Latvijas armijas virspavēlnieks ģenerālis Jānis Balodis, Latvijas bruņoto spēku pirmais pavēlnieks pulkvedis Oskars Kalpaks (pēc nāves), latviešu strēlnieku komandieris pulkvedis Frīdrihs Briedis (pēc nāves) un Trešās Latgales divīzijas komandieris ģenerālis Krišjānis Berķis, kā arī septiņi ārzemnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu