Augsta temperatūra un zvans "ātrajiem" - Mediķi sūdzas par nepamatotiem izsaukumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire/LETA

Kāds vīrietis Rīgā izsaucis ātro palīdzību sievai ar paaugstinātu temperatūru, par ko saņēmis 40 eiro rēķinu. Mediķi skaidro, ka izsaukums nav bijis neatliekams, un dien dienā šādu gadījumu netrūkstot - vēsta LNT raidījums Degpunktā.

Sociālajos tīklos daudz apspriests kāda rīdzinieka vietnē Facebook publicēts ieraksts, kurā vīrietis stāsta, kā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes izsaukums viņam izmaksājis 40 eiro.

"Oktobra sākumā es izsaucu savai sievai ātro palīdzību. Viņai bija augsta temperatūra un palika slikti, mediķus mēs izsaucām naktī. Šodien saņēmām rēķinu. Mēs maksājam nodokļus un daļa no tiem aiziet veselības aprūpē. Kāpēc mums vēl atsevišķi jāmaksā par ātro palīdzību? Es saucu pirmo reizi dzīvē. Pie mums likumus *** raksta?"

Televīzijas raidījums noskaidroja, ka dispečere sākumā nav vēlējusies sūtīt ātrās palīdzības brigādi, jo augsta temperatūra bijis vienīgais simptoms un tamdēļ gadījumu nevarēja uzskatīt par neatliekamu.

Izsaucējs gan uzstājis uz brigādes nosūtīšanu, savukārt dispečere pabrīdinājusi, ka tādā gadījumā tas būs maksas pakalpojums. 

Vairums sociālo tīklu lietotāji nosodījuši ieraksta autoru, bet daži arī vainojuši ārstus.

Lai nepārkāptu pacientu tiesību likumu, mediķi konkrēto incidentu izvairās komentēt. Viņi gan atzīst, ka līdzīgi gadījumi ir bieži, un stāsta, ka no tūkstošiem dažādu izsaukumu diennaktī aptuveni 12 nav uzskatāmi par neatliekamiem.

"Diemžēl savā ikdienā saskaramies ar situācijām, kurās cilvēkiem ir veselības problēmas un ir nepieciešama palīdzība, bet tā nav neatliekama palīdzība, jo nav apdraudēta dzīvība," stāsta NMPD pārstāve Ilze Bukša.

NMPD plāno vairāk runāt, kādos apstākļos ir jāsauc operatīvā brigāde. Ja nākas saskarties, piemēram, ar galvassāpēm, sāpēm ausīs, kaklā, vemšanu, caureju, nelielu traumu vai hroniskas slimības saasinājumu, tad ieteicams zvanīt ģimenes ārstam. Ja veselība pasliktinājusies naktī, tad jāzvana uz konsultatīvo tālruni 66016001. Bet ja nakts laikā nepieciešams doties uz slimnīcu, tad ātras palīdzības auto nav jāizmanto kā taksometrs.

Katru dienu Latvijā strādā ap 170 mediķu brigādes, kas izvietotas simts dažādās vietās. Aptuveni puse no izsaukumiem ir tādi, kas nav neatliekami un risināmi ar citādi, piemēram, ar ģimenes ārsta palīdzību.

Ātrā palīdzība obligāti jāsauc tad, kad cietušais atrodas bezsamaņas stāvoklī, sācies elpas trūkums, spēcīga asiņošana vai novērojamas citas dzīvību apdraudošas pazīmes - informē raidījums Degpunktā.

Jau vēstīts, ka NMPD pieņemts lēmums izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā, kas saistīts ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu. Situācijas risināšanai pastiprināta uzmanība tiks pievērsta brigāžu darba plānošanai un izsaukumu šķirošanai, kas iedzīvotājiem nozīmēs biežākus atteikumus gadījumos, kad nebūs apdraudēta cilvēka dzīvība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu