NMPD brigādēs strādājošo mediķu loka paplašināšana ļautu izveidot apmēram desmit jaunas brigādes (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādēs strādājošo mediķu loka paplašināšana ļautu NMPD Rīgas reģionālajā centrā izveidot apmēram 9 līdz 10 brigādes, aģentūrai LETA sacīja dienesta direktore Liene Cipule.

Pēc viņas paustā, tas varētu būt būtisks atspaids, tomēr arī papildus izveidotās desmit brigādes būs par maz, lai situāciju uzlabotu. Ārkārtas medicīniskās situācijas pārtraukšanai nepieciešamas apmēram 20 brigādes, piebilda Cipule.

Viņa skaidroja, ka brigāžu veidošanas procesā lielākās grūtības sagādā vadītāju vakanču aizpildīšana. Patlaban Ministru kabineta noteikumi paredz, ka brigādes vadītājam jābūt neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā sertificētam ārsta palīgam.

Pēc Cipules teiktā, izmaiņu ieviešana pieļaus, ka brigādi varēs vadīt diplomēti ārsti, kuri nav sertificēti neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā. Patlaban apzinot mediķus, kuri atbilstu prasībām un būtu gatavi strādāt šajā amatā, secināts, ka būtu iespējams izveidot apmēram desmit šādas brigādes.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) steidzamības kārtā gatavos grozījumus, lai paplašinātu mediķu loku, kas var strādāt NMPD, šodien Ministru kabineta komitejas sēdē sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Grozījumi noteikumos par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām varētu tikt sagatavoti līdz nākamajai nedēļai.

LETA jau ziņoja, ka NMPD izlēmis izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā saistībā ar to, ka mediķi lielos apmēros pamet darbu dienestā.

Kā žurnālistiem sacīja dienesta direktore Cipule, patlaban dienestā notiek "masveida mediķu aizplūšana", kas saistīta ar mediķu neapmierinātību ar lielo slodzi un nesamērīgi mazo atalgojumu, kā arī par neskaidrību, kas ar mediķu atalgojumu notiks nākamgad.

Cipule norādīja, ka situācijas risināšanai pastiprināta uzmanība tiks pievērsta brigāžu darba plānošanai un izsaukumu šķirošanai, kas iedzīvotājiem nozīmēs biežākus atteikumus gadījumos, kad nebūs apdraudēta cilvēka dzīvība.

Pēc Cipules teiktā, patlaban plānots runāt ar VM un Ministru kabinetu, lai meklētu problēmas risinājumus. Dienests rādītājus un datus par savu darbu iesniegs gan ministrijā, gan valdībā.

Vienlaikus Cipule norādīja, ka iedzīvotājiem nav pamata satraukties, ka palīdzība neatliekamos gadījumos netiks sniegta, jo dienests darbu turpinās ierastajā ritmā, proti, dzīvībai un veselībai tiešu apdraudējumu gadījumos palīdzība viennozīmīgi tikšot nodrošināta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu