Kam suņu skola vairāk vajadzīga - sunim vai saimniekam? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Bieži cilvēki, kas tikko kļuvuši par suņa saimniekiem, apsver iespēju ar suni doties suņu skolā. Dzirdēts, ka suns no maza muļķīša izaudzis par gudru sargu vai vienkārši sācis iet blakus un nenokārtoties istabā. Bet kas īsti notiek suņu skolā un kam tā ir vairāk vajadzīga - sunim vai saimniekam?

Suņu skolā netiek dalīts - liels vai mazs. Skola ir paredzēta visiem suņiem jebkurā vecumā. Mazie suņi no lielajiem atšķiras tikai ar savu izmēru un to, ka tos fiziski ir vieglāk savaldīt, pavelkot pavadu vai paņemot klēpī, atklāj kinologs un sertificēts suņu apmācību instruktors Ivars Lielpēteris, kurš vada nodarbības arī PetCity suņu skolā.

Ko dara skolā?

Skolas mērķis nav iemācīt sunim labu uzvedību vai īpašus trikus, bet palīdzēt saimniekam izprast suņa psiholoģiju - kā pareizi komunicēt ar suni, kāds ir iemesls suņa rīcībai dažādās situācijās un kā kontrolēt sava mīluļa uzvedību.

Jebkuram potenciālajam suņa saimniekam būtu jāierodas skolā vēl pirms suņa iegādes, lai apzinātu visus plusus un mīnusus suņa iegādei. Profesionāļi palīdzēs pieņemt lēmumu un sapratīs - cik cilvēks ir gatavs suņa ienākšanai ģimenē, vai tas spēs veltīt pietiekami daudz laika savam mīlulim un pat noteiks, kāda ir piemērotākā šķirne.

Instruktors Ivars Lielpēteris uzsver, ka noteikti nevajadzētu pirkt suni bērnam. Pirmkārt, suns ir hierarhijas dzīvnieks un bērnu uztver kā līdzīgu sev, jo vecāki ļoti bieži izmanto vienādu balss toni gan sarunās ar bērniem, gan dodot komandas sunim. Lai arī suņa dabā ir iekārtots, ka tas reaģē uz komandām, tomēr mīlulis izprot arī mājās valdošo sistēmu un pakļausies tikai "galvenajam barā".

Pirmā reize

Kad suns ir iegādāts, tad taisnā ceļā var doties uz suņu skolu. Neatkarīgi no kucēna vecuma, pirmajā nodarbībā, uzreiz pēc suņa iegādes, tiek izrunātas visas lietas par suņa turēšanu, kopšanu, saimnieka pienākumiem, kā arī profesionāļi sniedz savus ieteikumus par to, kā labāk rūpēties par attiecīgo šķirni.

Suņa dresūra parasti sākas 3-4 mēnešu vecumā. Vieglāk ir dresēt kucēnus, jo tie vēl nav kļuvuši piesardzīgi, ir drosmīgi un labprāt izzina visu jauno. Jau pieaudzis suns nebūs tik atvērts dresūrai, jo baidās no nezināmā - tam būs nepieciešams ilgāks laiks jaunu lietu apgūšanai, tomēr tas nav neiespējami. Vispirms kucēns iemācās socializēties ar citiem suņiem un cilvēkiem. Ātrāk par trīs mēnešu vecumu gan nav vērts suni vest uz skolu, jo tas nespēj noturēt uzmanību.

Mīti un patiesība

"Mazie suņi nav jāved uz skolu, mazie suņi ir agresīvi, mazie suņi ... Jā, nu ko tik tie mazie suņi nedara. Sāksim ar to, ka stereotips par to, ka lielie suņi ir gudrāki, ir izveidojies tikai tāpēc, ka lielie suņi tiek apmācīti daudz biežāk nekā mazo šķirņu suņi."

"Tas ir arī diezgan loģiski, jo mazu suni ir vieglāk kontrolēt nekā, piemēram sanbernāru," stāsta Lielpēteris.

Mazo šķirņu suņiem ir iespējams iemācīt visus tos pašus trikus, ko lielo šķirņu suņiem. Elementāras komandas un trikus saimnieks savam mīlulim var iemācīt, pameklējot informāciju interneta dzīlēs. Skolas uzdevums ir iemācīt izprast suņa domāšanu, iemācīt saimniekam rīkoties dažādās situācijās, kā arī novērst iespējamu suņa vai līdzās esošo dzīvnieku un cilvēku drošības apdraudējumu.  

Turpinot runāt par dažādu šķirņu suņiem un to apmācību, Ivars uzsver, ka būtiskākā atšķirība ir apmācības metodēm. Suns ir darba dzīvnieks, bet svarīgi, lai mīlulis nodarbina arī prātu - tas ir vislabākais ierocis cīņā pret sagrauztām kurpēm, mēbelēm un riešanu saimnieka prombūtnes laikā. Ja suns būs noguris, tad arī nedarbi izpaliks. Ja suns neklausa, atsakās iet pie pavadas blakus vai ignorē saimnieka komandas, tad vaina noteikti ir pašā saimniekā. Nepieciešams analizēt katru situāciju un saprast pieļauto kļūdu, kā arī atcerēties, ka 99% gadījumos problēmas ir risināmas.

Izmaksas

Finansiāli suņu skola neizmaksā nemaz tik daudz. Var pietikt pat ar 40 līdz 80 eiro lieliem izdevumiem katru mēnesi, lai apgūtu visu nepieciešamo. Viss atkarīgs no tā, cik suns ātri mācās un kā saimnieks tiek galā ar dresūru. Lielākais ieguldījums ir saimnieka laiks. Skolā tiek parādīts, kā pareizi audzināt suni - šī apmācība parasti ilgst trīs līdz sešus mēnešus. Protams, skolu var apmeklēt arī ilgāk - pat piecus gadus. 

Tas, vai suns apgūs skolā parādītās prasmes, atkarīgs no saimnieka un tā, cik daudz laika viņš ir gatavs veltīt savam mīlulim.

Kinologs Ivars Lielpēteris uzsver - ja jau sākumā šķiet, ka suns var iztikt ar divām piecminūšu pastaigām dienā un ir skaidrs, ka suņu skolai neatliks ne laika, ne finanses, tad labāk uzreiz atmest domu par suņa iegādi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu