Arī suņiem ziemā salst - kā pieradināt mīluli pie ģērbšanās?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro / Frank Sorge/Scanpix

Daudzi uzskata, ka suņa apģērbšana ziemā ir tikai saimnieka iegriba - ja jau vilki mežā izdzīvo vien ar savu kažoku, tad sunim arī nav auksti! Pirmkārt, suns nav vilks un arī viņam salst. Otrkārt, mūsu klimats ir mainīgs - ir gan vasara, gan ziema. 

Vai manam sunim vajag ziemas mēteli?

Nepieciešamība apģērbt suni un vēlēšanās to izskaistināt ir divas atšķirīgas lietas, norāda kinologs un sertificēts suņu apmācību instruktors Ivars Lielpēteris, kurš vada nodarbības arī PetCity suņu skolā. Primāri apģērbs nepieciešams suņiem ar zemāku tauku slāni, mazo šķirņu suņiem un tiem, kuriem ir ļoti pieticīgs kažociņš un nav pavilna. Līdzīgi kā cilvēkiem, arī suņiem ir auksti - īpaši kucēniem un veciem suņiem.

Kā es varu zināt, ka manam mīlulim salst?

Dzīvnieks acīmredzami cieš no aukstuma, ja tas pastaigas laikā trīc, cilā ķepas un mēģina pēc iespējas ātrāk nokļūt mājās. Arī lietus laikā suns var salt - viss atkarīgs no āra gaisa temperatūras. Protams, vasarā ne vienmēr būs nepieciešams apģērbt mīluli, bet rudenī, kad gaisa temperatūra strauji pazeminās un pūš vējš, pastaiga mīlulim var izvērsties ļoti nepatīkama. 

Foto: Caro / Frank Sorge / Scanpix

Vai suns var saaukstēties?

Tāpat kā cilvēks, arī suns var saaukstēties. Parasti var tikt bojāts auss kanāls vai aste, kas visvairāk izjūt aukstumu. 

» Kā pasargāt suņa ķepas ziemā?

Tāpat nevajadzētu aizmirst par piemērotiem apaviem savam mīlulim, ja pastaigas maršrutā ietve tiek kaisīta ar sāls maisījumu, sniega un ledus laikā. 

Kā pieradināt suni pie apģērba?

Ja suns ir vēl kucēna vecumā un ārā ir auksts laiks, tad šis ir piemērots brīdis, lai pieradinātu suni pie ģērbšanās. Ja mīlulis ir jau paaudzies, vai arī laika gaitā rodas vajadzība pēc apģērba, tad gan saimniekam nāksies izdomāt, kā vieglāk savu mīluli pieradināt pie ģērbšanās. Talkā var ņemt našķus, bet vislabāk kopā ar mīluli doties uz zoo preču veikalu, kur speciālists ieteiks pareiza izmēra un veida jaciņu, kā arī turpat veikalā būs iespēja to piemērīt.

Lai neradītu riebumu pret šo procesu, pirmajā reizē nevajadzētu par visām varītēm mēģināt uzstīvēt sunim kombinezonu.

Kad jaciņa ir mugurā, vēlams suni atalgot ar kādu našķi, lai šis process turpmāk asociētos ar ko patīkamu. Galvenais, lai suns jūtas ērti, un apģērbs neierobežo tā kustības un dabisko vajadzību nokārtošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu