Austrijā par spiegošanu Krievijas labā pieķerts izbijis armijas pulkvedis (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Austrijas kanclers Sebastians Kurcs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikšanās laikā Sanktpēterburgā 2018. gada 3. oktobrī.
Austrijas kanclers Sebastians Kurcs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikšanās laikā Sanktpēterburgā 2018. gada 3. oktobrī. Foto: SPUTNIK/REUTERS

Austrijā par spiegošanu Krievijas labā no 90. gadu beigām pieķerts kāds nu jau atvaļinājies armijas pulkvedis.

Avīze "Kronen Zeitung" ziņo par izmeklēšanu attiecībā uz 70 gadus vecu atvaļinātu pulkvedi, kurš kopš 90. gadu beigām Krievijas militārajam izlūkdienestam nodevis datus par migrācijas krīzi, Austrijas kara aviāciju un artilērijas sistēmām. Pēc avīzes datiem, par saviem pakalpojumiem viņš saņēmis aptuveni 300 000 eiro.

Avīze norāda, ka aizdomās turamais darbojies ļoti profesionāli. Ieņemot neievērojamu amatu Austrijas armijas štābā, viņš ik pēc divām nedēļām ticies ar savu krievu kuratoru "Juriju" un no viņa saņēmis uzdevumus. Iegūto informāciju viņš nodevis ar šifrētām vēstulēm vai satelītsakariem.

Austrijas laikraksts "Die Presse" ziņo, ka aizdomās turamais aizturēts un pilnībā atzinis savu vainu. Pēc Austrijas armijas sākotnējā novērtējuma, aizdomās turamais nevarēja nodot stingras slepenības informāciju, bet gan drīzāk vispārpieejamus datus no bruņoto spēku iekšējā tīkla.

Pulkvedis atvaļinājies pirms pieciem gadiem, bet turpinājis strādāt Krievijas labā līdz pat šim gadam.

Ārlietu ministre Kārina Kneisla šajā sakarā izsauca Krievijas vēstnieku un atcēla gaidāmo vizīti Krievijā, savukārt Austrijas kanclers Sebastians Kurcs asi nosodīja Krievijas specdienestu darbības Eiropā un paziņoja, ka "spiegošana ir nepieļaujama".

"Protams, ja šādas lietas apstiprinās, vai tas būtu Nīderlandē vai Austrijā, tas nevar uzlabot attiecības starp ES un Krieviju," sacīja Kurcs.

Aizsardzības ministrs Mario Kunāseks paziņoja, ka šī lieta nākusi gaismā pirms dažām nedēļām, pateicoties cita Eiropas izlūkdienesta sniegtai informācijai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu