Krēmsiera skandāls: kam pieder autortiesības uz garšu?

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lašmaizītes. Ilustratīvs attēls.
Lašmaizītes. Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

Kāda konkrēta pārtikas produkta garšu nav iespējams aizsargāt ar autortiesībām, teikts otrdien pieņemtajā Eiropas Savienības (ES) Tiesas lēmumā.

Šāds lēmums pieņemts lietā par krēmsieru, kas tiek gatavots lielveikalu tīklam Nīderlandē.

Ar prasību tiesā vērsās uzņēmums Levola, kam pieder intelektuālās īpašumtiesības uz smērējamu krēmsieru un mērci ar nosaukumu Heksenkaas.

Kompānija apsūdzēja uzņēmumu Smilde, kas ražo produktu ar nosaukumu Witte Wievenkaas, par autortiesību pārkāpumiem, jo tas atdarinājis Heksenkaas garšu.

Šī lieta galu galā nonāca ES Tiesā. Tiesneši nolēma, ka produkta īpašības var tikt aizsargātas ar autortiesībām, ja tās iespējams klasificēt kā "darbu", kas nozīmē, ka tām jābūt "individuālam intelektuālam darbam".

Tāpat tiesa norāda, ka lietas ar autortiesībām iespējams aizsargāt, ja tās ir identificējamas ar pietiekamu precizitāti un objektivitāti.

To savukārt nav iespējams attiecināt uz pārtikas produktu garšu, kas ir atkarīga no tādiem faktoriem kā tā cilvēka vecuma un gaumes, kas šo produktu ēd.

Galīgo lēmumu šajā lietā jāpieņem apelāciju tiesai Nīderlandē, kurai jāņem vērā šis ES Tiesas lēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu