Nekur nav tik labi kā mājās. Populāri ārzemēs dzīvojoši latvieši sveic dzimteni svētkos (1)

Beāte Leigute
, Izklaides sadaļas redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

18. novembrī Latvija svinēs savu 100. dzimšanas dienu, tādēļ portāls Apollo.lv sazinājās ar populāriem ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, lai noskaidrotu, kā viņi atzīmēs zīmīgo datumu un ko svētkos novēl dzimtenei.

Slavenā latviešu modele Luīze Salmgrieze-Kampio, kura par mājām sauc Ameriku, svētkos nebūs Latvijā, taču domās "vienmēr esot ar savējiem".

"Man ir milzīgs prieks, ka katru reizi, atgriežoties mājās, redzu, cik ļoti augusi ir mūsu valsts, cik moderni, gudri un domājoši ir mūsu jaunieši. Ļoti daudz talantīgu un spējīgu cilvēku dzīvo Latvijā, un arvien lielākas iespējas tiem izpausties un attīstīties!" par dzimteni teic modele.

Tomēr, neskatoties uz svētku sajūtu, Luīze neslēpj, ka valstī ir nozares, kas pieklibojot. "Viena no tām noteikti ir Valsts apmaksātā veselības aprūpe. Ļoti bieži dzirdu šausmu stāstus par to. Žēl arī novērot, cik daudz naudas aiziet nepareizajiem projektiem un daudz svarīgākas lietas tiek atstātas novārtā."

"To tad arī novēlu nākamajai simtgadei - lai izdodas sakārtot valsts kodolu, iztīrīt no tiem, kuriem pašu labums un kabatas stāv virs valsts attīstības un tautas! Novēlu arī tautai būt saliedētākai. Mazāk dzelt un skaust citus, vairāk strādāt kopā un atbalstīt vienam otru, jo tikai tā mūsu valsts augs un ziedēs - visiem kopā darbojoties! Priecīgus svētkus!" komentē modele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luīze Salmgrieze - Campio (@luize_salmgrieze) on

Latviju simtgadē sveic arī stiliste Aija Rudoviča, kura dzīvo Milānā. Aija neslēpj, ka 18. novembris viņai nav vienaldzīgs datums. "Pavadot svešumā jau vairāk kā 16 gadus, nostalģija tikai pieaug. Man, kā latvietei, vienmēr būs sirdī mana dzimtene, mani cilvēki, manas svētvietas Latvijā. Tas dod man nenormālu spēku dzīvojot Milānā, Itālijā. Ar savu latvisko garu varu būt neatkārtojama un vienreizēja lielpilsētas sabiedrībā."

Lai gan stiliste svētkos nebūs Latvijā, viņa šogad ar Milānas kori piedalījās Dziesmu svētkos, tādējādi uzņemot "grandiozu dzimtenes dozu, kas sildīs sirdi šajā rudenī un ziemā". Aijai par Latviju ir sakāms tikai īsteni patriotisks viedoklis.

"Mūsu mazā, bet stiprā tauta nedrīkst atļauties nedomāt par Latviju. To var tikai tā īsti novērtēt tikai no attāluma. Tā sauktais Sprīdīša sindroms. Latvijai novēlu būt stiprai un neliekt muguru dažādu politisko un ekonomisko situāciju priekšā, bet iztaisnoties beidzot!"

"Latviešiem novēlu būt vairāk izpalīdzīgiem vienam pret otru. Nelikt pašiem sev sprunguļus riteņos! Mēs kā maza tauta to nedrīkstam atļauties! Nebūt burta kalpiem, bet saglabāt skaidro saprātu un harmoniju ikdienas ritumā," tā Aija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aija Rudovica (@aijina) on

Frizieris un sava Milānas skaistumkopšanas salona īpašnieks Aivars Geida dalās līdzīgās pārdomās - lai gan viņš svētkos Latvijā nebūs, domās viņš ir ar Latvijas tautu.

"Ar lepnumu visiem saku, ka esmu no Latvijas. Ir liels gandarījums dzirdēt labus vārdus no cilvēkiem, kuri ir apciemojuši manu dzimteni. Ir tikai viens trūkums - smaids cilvēku sejās! Mans novēlējums Latvijas iedzīvotājiem, kuri mīl Latviju - daudz smaidīt! Pašai Latvijai vēlu augt un attīstīties. Nostalģija man pēc Latvijas ir un būs, jo tā ir mana dzimtene. Nekur nav tik labi kā mājās, lai arī cik labi būtu citur. Uz svētkiem diemžēl man nesanāks atbraukt, nesen biju mājās uz divām dienām, bet tagad atkal atgriezīšos pavasarī," stāsta frizieris.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aivars Geida (@aivarsgeida) on

Kerija Kalēja, grupas "Astra the 22's" dziedātāja un dziesmu autore, dzīvo Ņujorkā, taču Latvijā viņai joprojām patīk atgriezties.

"Latvijas simtgades vasarā ciemojos dzimtenē ar grupas koncertiem. Viss bija ļoti skaisti, un mani patiešām aizkustināja siltā uzņemšana un publikas atsaucība. Gribētos vēl tuvākā nākotnē uzstāties šīs publikas priekšā, kurai patīk manas dziesmas. Mans novēlējums latviešiem ir būt atbildīgiem un mērķtiecīgiem, lai varētu veidot drošu un perspektīvu nākotni savā dzimtenē. Kā arī novēlu Latvijas iedzīvotājiem vairāk priecāties, dzīvot viegli un brīvi!" pārdomās dalās mūziķe.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu