Piena analizators, uzturs barojošām māmiņām un Lienes Zemītes kūkas recepte

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Brīdis, kad sievietei piedzimst bērns un viņa to pirmo reizi pieliek pie krūts, ir ļoti īpašs notikums gan mātei, gan bērnam. Mātes piens pēc savas bioloģiskās vērtības ir unikāls, jo tā sastāvs spēj pielāgoties mazuļa vecumam un zīdīšanas stadijai. Tomēr mātes piena sastāvu spēj ietekmēt arī uzturs, tāpēc jaunajai māmiņai jāpievērš uzmanību tam, vai ēdienreizēs tiek uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas.

Pateicoties labdarības kampaņai Dod spēku vismazākajam!, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā uzstādīts pirmais mātes piena analizators. Ar tā palīdzību jaunajām māmiņām ir iespēja noskaidrot, cik pilnvērtīgu pienu mazulis saņem. Balstoties uz piena analīzes rezultātiem, speciālisti nepieciešamības gadījumā izstrādā bērniņam vai māmiņai atbilstošu uztura plānu.

Uztura speciāliste Olga Ļubina izstrādājusi ieteikumus, kas būtu jāņem vērā jaunajām māmiņām, kuras rūpējas par savu un mazuļu uzturu: “Galvenokārt nepieciešams raudzīties, lai ēdienkartē būtu produkti, kuru sastāvā ir taukskābes, selēns, jods un B grupas vitamīni. Neskatoties uz to, ka visas šīs vielas ir atrodamas mātes pienā arī gadījumā, ja uzturs ir nepiemērots, to koncentrācija tomēr būs zemāka, un bērna organisms saņems mazāk labo uzturvielu.”

» Pediatre par dzelzi mazuļu uzturā: radiniet bērnu ēst labu gaļu

Foto: Publicitātes foto

Vērtīgās taukskābes

Augstāka taukskābju koncentrācija mātes pienā vairos labāku tauku vielmaiņu bērna organismā. Tas uzlabos bērna imunitāti, palīdzēs nervu sistēmas formēšanai un vairogdziedzera funkcionēšanai. Bagātināt mātes pienu ar labām taukskābēm palīdzēs zivju iekļaušana ēdienkartē. Priekšroku ieteicams dot tādām zivīm kā zandarts un varavīksnes forele.

Antioksidants selēns

Selēns ir mikroelements, kura koncentrācija mātes pienā ir tiešā veidā atkarīga no jaunās māmiņas uztura. Tas darbojas kā antioksidants un piedalās vairogdziedzera funkcionēšanā, jo ietilpst vairogdziedzera hormonu sastāvā. Produkti, kas bagātināti ar selēnu, ir jūras veltes, olas, pilngraudu produkti, pākšaugi un rieksti. Īpaši vērtīgi ir pilngraudu produkti, jo satur B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. Olas dzeltenums satur ne tikai selēnu, bet arī A, K un E vitamīnus. 

Piena produkti – atļauts uzņemt ar uzmanību

Lai gan par piena produktu lietošanu ir pretrunīgi viedokļi, barojošas māmiņas uzturā piena produktus drīkst iekļaut.

Tomēr jāatceras, ka labāk dot priekšroku liesiem skābpiena produktiem – tādiem kā kefīrs, bezpiedevu jogurti un biezpiens.

Pietiekams ūdens daudzums

Lai jaunās māmiņas izvairītos no dehidratācijas, nedrīkst aizmirst par ūdens dzeršanu pietiekamā daudzumā. Ieteicamā dienas deva, kas būtu jāizdzer barojošai mammai, ir aptuveni 2–3 litri dienā. Bet jāņem vērā, ka arī pārmērīga ūdens dzeršana – vairāk par 3 litriem dienā – nav vēlama. Tas var izjaukt elektrolītu (nātrija, kālija, kalcija, hlorīdu, fosfora, magnija utt.) daudzuma līdzsvaru organismā.

Lai gan māmiņām nebūtu vēlams pārāk aizrauties ar saldumiem, reizi pa reizei kāds našķis ir pieļaujams. Kūku cepēja Liene Zemīte ir radījusi kūkas recepti, kas ir piemērota arī jaunajām māmiņām – grieķu jogurta kūka ar āboliem un brūklenēm būs gan veselīga, gan aplaimos garšas kārpiņas.

Nepieciešams:

Kviešu milti – 4 ēd.k.

Olas – 4 gab.

Cukurs – 4 ēd.k.

Kanēlis – šķipsna

Āboli– 2 gab. (lieli)

Brūnais cukurs (ābolu pārkaisīšanai)

Grieķu jogurts – 600 g

Saldais krējums – 150 g

Mascarpone siers – 150 g

Cukurs – 150 g

Želatīns – 12 g

Brūklenes – 300 g

Dekorēšanai – kaltēti āboli, brūklenes, pistācijas

Pagatavošana:

Nomizo ābolus un sagriež plānās šķēlītēs.

Gatavo biskvītu: atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Pie baltumiem liek cukuru un to puto stingrās putās. Dzeltenumus saputo vieglās putās. Masas savieno, pievieno izsijātus miltus un visu viegli iecilā, kamēr veidojas viendabīga masa.

Iepriekš sagatavotās divās kūku formās (ieklāts pergaments un forma ietaukota) iekaisa brūno cukuru, uz tā liek sagrieztos ābolus. Pārkaisa kanēli un tad pāri uzlej biskvītu.

Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170 grādos aptuveni 20 min. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja, iedurot biskvītā, pie tā nekas nelīp, tad ir gatavs.

Kad biskvīts gatavs, to atdzesē un apmet uz otru pusi, lai āboli būtu augšdaļā.

Gatavo jogurta krēmu: saldo krējumu, cukuru un mascarpone sieru puto stingrās putās, pievieno jogurtu, visu saputo. Ūdens peldē izkausē uzbriedinātu želatīnu un pievieno masai. Visu samaisa un lej uz ābola biskvīta, uz kura iepriekš pārkaisītas brūklenes. Izlīdzina un liek aukstumā, lai sastingst. Dekorē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu