Amerikas latgalieši Teksasas štatā un vijolniece Aija Nagle-Īzāka sagatavojuši unikālu dāvanu Latvijas simtgadē

Liene Skulme
, SIEVIETE
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gatavojoties Latvijas simtgades svētkiem, muzikālā apvienība Teksasys Latgalīši (Teksasas Latgalieši) un mūziķe Aija Nagle-Īzāka ASV ierakstījuši albumu Dvieselis steigys (Dvēseles stīgas), kurā apkopotas labi zināmas latgaliešu un latviešu melodijas jaunā muzikālā interpretācijā. Sagaidot Latvijas simtgadi, albums tiek prezentēts tautiešiem Rēzeknē, Daugavpilī un Rīgā.

Ideja par šāda albuma veidošanu radās Amerikas latgaliešiem Teksasas štatā – mūziķei, vijolniecei Aijai Naglei-Īzākai un Latvjas Republikas Goda konsulam Pēterim Aloizam Ragaušam. Apvienojot profesionālu mūziķu komandu, tika radīta apvienība Teksasys Latgalīši, kas kopīgiem spēkiem īstenoja Aijas un Pētera Aloiza sen loloto sapni par īpašu mūzikas izlasi, kurā jaunā interpretācijā pasniegtas tautā tik iemīļotas latgaliešu un latviešu dziesmas. Viņu mērķis bija parādīt tautiešiem Latvijā un ASV, cik daudzveidīga ir mūsu tautas mūzika un cik dažādi interpretējamas pazīstamas melodijas. Albumā Dvieselis steigys klausāmas gan tautasdziesmas, gan pazīstamu Latgales mūziķu – Kristapa Rasima, Jura Ostrovska, Artūra Uškāna, Arņa Slobožaņina, Guntras Kuzminas-Juknas, kā arī citu izpildītāju un autoru dziesmas jaunā aranžijā.

» Dānijā dzīvojoši latvieši ar Prāta Vētras dziesmu sveic Latviju dzimšanas dienā

Albuma Dvieselis steigys ieceres autors un mecenāts Pēteris Aloizs Ragaušs dzimis latgaliešu ģimenē ASV. Viņš ir uzņēmējs un Latvijas Republikas Goda konsuls Teksasā. Plašākai publikai Latvijā Pēteris Aloizs Ragaušs kļuva pazīstams pateicoties režisora Jāņa Ozoliņa-Ozola filmai Likteņzeme, kurā atspoguļots latgaliešu rakstnieka un sabiedriskā darbinieka Andrīva Jūrdža dzimtas stāsts un viņa pēcteču Pētera Aloiza un Helēnas Ragaušu pirmā tikšanās ar tuviniekiem, kuri Otrā pasaules kara laikā nokļuva Sibīrijā.

Foto: No personīgā arhīva

Savukārt Aija Nagle-Īzāka dzimusi un augusi pašā Latvijas austrumu pierobežā – Kārsavā. Jau bērnībā viņa iedvesmojusies no sava vecvectēva, vijoļu meistara Aloiza Nagļa un apguvusi vijoles spēli Kārsavas mūzikas skolā. Vēlāk savas muzikālas prasmes un zināšanas papildinājusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Nikolaja Rimska Korsakova konservatorijā Krievijā.

Foto: No personīgā arhīva

Aija spēlējusi pirmo vijoli Latvijas Nacionālās operas un baleta simfoniskajā orķestrī, Rietumvirdžīnijas simfoniskajā orķestrī, kā arī bijusi Hjūstonas simfoniskā orķestra koncertmeistare. Aija savas muzikālās prasmes parāda arī šajā albumā, ne vien spēlējot vijoli, bet arī aranžējot skaņdarbus.

Šobrīd Aija Nagle-Īzāka viesojas Latvijā, lai kopā ar Latvijas mūziķiem prezentētu jauno mūzikas izlasi Dvieselis steigys. Ikviens mūzikas cienītājs aicināts apmeklēt albuma prezentācijas koncertus: 16. novembrī plkst. 19.00 Rēzeknes kultūras namā, 19. novembrī plkst. 20.00 Daugavpilī restorānā Plaza un 20. novembrī plkst. 19.00 Rīgā Kino mājā

Foto: No personīgā arhīva

Savukārt nostatīties video ar Kristapa Rasima dziesmu Screen jaunā skanējumā varat šeit:

Screen from Peter Ragauss on Vimeo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu