Bulgārijas vicepremjers atkāpjas pēc bērnu invalīdu vecāku aizvainošanas

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bulgaria's Prime Minister Boyko Borissov looks at Deputy Prime Minister Valeri Simeonov.
Bulgaria's Prime Minister Boyko Borissov looks at Deputy Prime Minister Valeri Simeonov. Foto: STOYAN NENOV/REUTERS

Bulgārijas vicepremjers Valeri Simeonovs piektdien atkāpās no amata pēc gandrīz mēnesi ilgušiem protestiem, kuros viņa aizvainoti bērnu invalīdu vecāki pieprasīja viņa demisiju.

"Es iesniedzu savu atlūgumu kā vicepremjers Bulgārijas koalīcijas valdībā," žurnālistiem paziņoja Simeonovs. Valdības preses dienests informēja, ka premjerministrs Boiko Borisovs ir pieņēmis šo atlūgumu.

Bērnu invalīdu mātes pēdējās 26 dienas katru vakaru protestēja Sofijas centrā, pieprasot Simeonova atkāpšanos par viņa izteikumiem oktobra vidū, kad vicepremjers bija viņas nosaucis par "spiedzošu sieviešu baru, kas ... manipulē ar sabiedrību, izvedot ārā tveicē un lietū šos it kā slimos bērnus ... tīri materiāla labuma dēļ".

Viņš nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc tam, kad mātes bija atvedušas savus bērnus invalīdus pie parlamenta, lai panāktu labākus sociālos pakalpojumus un lielākus pabalstus invalīdiem.

Bulgārijā ir maz bērnudārzu, un vairums bērnu invalīdu māšu nevar atļauties strādāt algotu darbu.

63 gadus vecais Simeonovs ir viens no nacionālistisko vēlētāju apvienības "Apvienotie patrioti" (OP) līderiem. Šī triju partiju apvienība ir valdošās koalīcijas locekle.

Simenovs jau bija izpelnījies kritiku par asiem vārdiskiem uzbrukumiem romiem un imigrantiem. Viņš negribīgi atvainojās par jaunākajiem izteikumiem, pakļaujoties Borisova un citu OP politiķu spiedienam.

Pēdējās nedēļās saspīlējums Bulgārijā pieauga arī citu sociālu jautājumu dēļ, starp kuriem ir augstas degvielas cenas un zems dzīves līmenis. Pēdējās divās nedēļas nogalēs satiksmi visā valstī paralizēja protestētāju īstenotas ceļu blokādes.

Borisovs bija izteicies, ka Simeonova atlaišana gāztu viņa koalīciju, kurai ir neliels vairākums parlamentā, pateicoties OP atbalstam.

Borisova pirmā valdība 2013. gadā bija kritusi ielu mītiņu un vairāku pašsadedzināšanos dēļ.

Simeonovs piektdien paziņoja, ka viņa vārdi tikuši izrauti no konteksta, un kritizēja "mediju kampaņu, kas grauj valdības tēlu un popularitātes reitingus". "Es to nevaru pieļaut [..] Es nevaru atļauties kļūt par priekšnosacījumu jauniem protestiem," sacīja Simeonovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu