Simtgadē dzimušajiem bērniem dāvina rakstainus cimdus

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

18. novembrī ar plašu programmu Rīgā, visā Latvijā un pasaulē tiks svinēta Latvijas valsts proklamēšanas 100. gadadiena, kuras svinīgajiem notikumiem par godu ikviens aicināts apvilkt rakstainus cimdus. Ar rakstainiem cimdiem Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs sveiks arī katru 2018. gada 18. novembrī Latvijā dzimušo bērnu. Piektdien, 16. novembrī, cimdi nodoti Rīgas Dzemdību nama vadībai un ar Latvijas pasta atbalstu tiks nogādāti uz 19 dzemdību iestādēm visā Latvijā.

Daudzu gadsimtu gaitā Latvijas teritorijā ir izveidojušās bagātīgas cimdu adīšanas, valkāšanas un dāvināšanas tradīcijas. Cimds ir ne tikai sadzīves, bet arī rituāla priekšmets, ko dāvināja cilvēka dzīves svarīgākajos brīžos – kristībās, kāzās, bērēs, apliecinot tuvinieku labvēlību un simboliski apzīmogojot lielo notikumu.

Foto: Publicitātes foto

“Šie bērni nāk pasaulē ļoti īpašā laikā un vietā. Viņi piedzims Latvijā dienā, kad mūsu valsts svin savu simto dzimšanas dienu. Pirms simts gadiem un aizvadītā gadsimta laikā daudzi cilvēki ir atdevuši savu dzīvi un dzīvību, lai nākotnes paaudzes, kas saņems Latviju mantojumā, varētu dzīvot savā zemē mierpilni un laimīgi. Tāpēc es novēlu simtgades bērniem cienīt un novērtēt šo mantojumu, augt uzņēmīgiem, darbīgiem, zinātkāriem, iejūtīgiem un drosmīgiem, jo viņiem pieder Latvijas nākamais gadsimts. Un tajā būs vajadzīgas mīļas, stipras rokas, kuras sildīt palīdzēs viņu dzimšanas dienā dāvātie cimdi,” savu vēlējumu simtgades bērniem pauž kultūras ministre Dace Melbārde.

» Amerikas latgalieši Teksasas štatā un vijolniece Aija Nagle-Īzāka sagatavojuši unikālu dāvanu Latvijas simtgadē

Latviešu cimdi ir pārlaicīga vērtība – tie pastarpināti stāsta par Latvijas vēsturi, jo bijuši nepieciešami gan strēlnieku kaujās, gan tālajā Sibīrijā, gan tepat Latvijā, ikdienas darbus darot. Cimda adītājs rakstos iekodēja senču zināšanas un ievija spēka zīmes: sauli, kādu no krustiem, ausekli, zalkti, kas valkātājam dāvāja ne tikai siltumu un skaistumu, bet arī aizsardzību. Latviešu rakstainie cimdi ir silti un praktiski, vienlaikus simboliski un skaisti, unikāla kultūras vērtība, par kuru Imants Ziedonis rakstījis: “Latvieši iziet pasaulē ar rakstainiem cimdiem un met tos tautas kultūras dārgumu krātuvē pie persiešu paklājiem, indiešu un japāņu zīda audumiem, ķīniešu porcelāna un krievu kokgriezumiem...”

Foto: Publicitātes foto

Rīga Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova atzina, ka šis ir ārkārtīgi zīmīgs brīdis, kad sagaidīsim nākamās simtgades bērnus: “Šie bērni būs tie, kuri liks pamatus Latvijas valsts panākumiem nākamajā gadsimtā. Tāpēc esam priecīgi, ka varam viņiem dot šo Latvijas spēka simbolu – rakstainos cimdus – kā labas veiksmes talismanu, lai visi Latvijā dzimušie mazuļi būtu veseli un laimīgi, kā arī augtu stiprās ģimenēs un raženā valstī.”

Foto: Publicitātes foto

Īpašs šis notikums ir arī Latvijas Pastam. Lai gan tā vēsture sniedzas vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē, šis ir unikāls gadījums, jo simtgades bērni būs Latvijas Pasta jaunākie klienti. “Mēs, Latvijas Pasta kolektīvs, esam pagodināti piedalīties, varētu pat teikt, vistiešākajā nozīmē Latvijas turpināšanas pasākumā. Latvijas nākotne nav iedomājama bez jaunās paaudzes, bez mūsu bērniem. Tāpēc ar vislielāko atbildību šodien esam ne tikai šeit, pie Rīgas Dzemdību nama, bet arī visā Latvijā, vienlaicīgi gandrīz 19 vietās, ar mūsu eksprespastu nogādājot šos cimdu pārus Latvijas simtgades bērniem. Piedaloties šādā misijā, jūtamies gandrīz kā krustvecāki nākotnes bērniņiem, nododot šos cimdu pārus, kas būs ne tikai kā siltuma simbols mazajām dzīvībiņām turpmākajā dzīvē, bet arī drošības garants, pateicoties ieadītajām latvju rakstu zīmēm šajos dūrainīšos,” pauž Latvijas Pasta valdes locekle Anda Ozola.

Simtgades bērniem tiks dāvināti pieaugušu cilvēku izmēra cimdi, lai tos varētu valkāt tad, kad mazie izaugs lieli.

2018. gada 18. novembrī ar plašu programma Rīgā, visā Latvijā un pasaulē tiks svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadiena. Svētku dienā velc rakstainus cimdus, sūti sveicienus draugiem, publicējot sociālajos tīklos lieto tēmturi #LV100. Informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem www.LV100.lv/18novembris.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu