Rīgas dome meklēs veidu, kā labāk monitorēt smakas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aina Bolderājā.
Aina Bolderājā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments izsludinājis iepirkumu, kurā cer atrast uzņēmumu, kas veiks pētījumu par efektīvu smaku piesārņojuma monitoringu, izmantojot portatīvu sensoru sistēmu - liecina Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamā informācija.

Kā aģentūrai LETA norādīja departamenta pārstāve Edīte Pūķe, iepirkumā pieteicies viens pretendents un tuvākajā laikā notiks iesniegto dokumentu izvērtēšana un atbilstības pārbaude. Prognozētā līgumcena ir 51 300 eiro.

Iepirkuma nolikumā departaments skaidro, ka Vecmīlgrāvja, Sarkandaugavas un Bolderājas rajonu apkārtnēs gadu no gada laiku pa laikam jūtami nepatīkami naftas produktu un citas izcelsmes aromāti, un iedzīvotāji sūdzas valsts un pašvaldības institūcijām par traucējošām smakām.

"Valsts Vides dienests (VVD) katru gadu reģistrē simtiem sūdzību, kuru pārbaudei jau vairākus gadus darbojas diennakts dežurants. Līdz šim VVD arī sodījis vairākus šo rajonu ostās darbojošos uzņēmumus par normatīvo aktu pārkāpumiem. Taču ne vienmēr VVD inspektors vai Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki, kuri pēc iedzīvotāju zvaniem aizbrauc uz smakojošo vietu, apstiprina smakas klātbūtni, un vēl retāk identificē raksturu," skaidro departaments.

Kā piemērus departamenta pārstāvji min 2017. gada aprīļa un septembra mēnešus, kad par nepatīkamu smaku sūdzējās Sarkandaugavas un Vecmīlgrāvja iedzīvotāji. Aprīlī VUGD saņēmis izsaukumu uz Augusta Dombrovska ielu, jo tur gaisā bijusi jūtama smaka. Glābēji apsekojuši terminālu Ezera ielā, kur veikta naftas produktu pārkraušana, bet ugunsdzēsēju ierašanās brīdī smakas intensitāte bija mazinājusies.

Informācija nodota VVD, kas secināja, ka, visticamāk, naktīs vai agrās rīta stundās veikti degvielas, kam ir paaugstināts merkaptāna daudzums, pārkraušanas darbi, kas arī ir radījis gāzei līdzīgo smaku.

Savukārt 12. septembrī AS "Latvijas gāze" saņēma vairāk nekā 100 zvanus no Rīgas iedzīvotājiem par nepatīkamu smaku. Konkrēts smakas izcelsmes avots netika konstatēts, bet VVD pieļauj, ka Vecmīlgrāvī gaisā izdalījusies smaka varētu būt merkaptāni.

Tās pašas dienas rītā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi no Vecmīlgrāvja 31. vidusskolas uz slimnīcu nogādāja divus pusaudžus, kuriem, iespējams, tur gaisā jūtamās smakas dēļ bija kļuvis slikti.

Departaments skaidro, ka uzņēmumā "B.L.B Baltijas terminālis" un tā tuvākā apkārtnē jau trešo gadu darbojas smaku sensori, kuri abās minētajās situācijās nebija reģistrējuši paaugstinātas koncentrācijas. Tas nozīmējot, ka vai nu sensori nav izvēlēti pietiekoši jutīgi/selektīvi, vai arī nepieciešams izveidot daudz plašāku portatīvo sensoru sistēmu tīklu smaku jutīgajās teritorijās.

Līdz ar to pētījums nepieciešams, lai izpētītu pasaulē šobrīd pieejamās portatīvo sensoru sistēmas un atsevišķus portatīvos gāzu sensorus nepārtrauktam smaku monitoringam apkārtējā vidē. Tāpat pētninekiem būs jāveic šo sistēmu salīdzināšana, kā arī reālos apstākļos būs jātestē gatavu vai pašu veidotu prototipu.

Ja testi uzrādīs labus rezultātus, prototips tiek multiplicēts un sensori tiks izvietoti vairākās vietās pie skolām un dzīvojamo namu teritorijās kādā no trim teritorijām - Sarkandaugavā, Vecmīlgrāvī vai Bolderājā, apvienojot tos vienotā smaku monitoringa tīklā un izveidojot lietotni ziņojumu saņemšanai e-pastā un telefonā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu