Pielaidi valsts noslēpumam saņemtu Pabriks un Bordāns; par Gobzemu nepieciešama papildu pārbaude (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Politiķim Artim Pabrikam (AP) ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, savukārt par politiķi Aldi Gobzemu (KPV LV) ir nepieciešama papildu pārbaude, secinājis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

SAB preses pārstāve Iveta Maura aģentūrai LETA apstiprināja, ka birojs ir pabeidzis priekšpārbaudes par diviem premjera amata kandidātiem, kuriem jau iepriekš ir bijusi izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Šie kandidāti ir Artis Pabriks (AP) un Jānis Bordāns (JKP), kuri savulaik jau valdībā strādāja kā aizsardzības un tieslietu ministri.

"Pārbaudes rezultāti bija pozitīvi, proti, šiem kandidātiem ir iespējams izsniegt speciālo atļauju," apstiprināja biroja pārstāve.

Par trešo premjera amata kandidātu ir nepieciešama papildus pārbaude, jo personai iepriekš nav bijusi izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam, teica Maura.

SAB par situāciju ir informējis Valsts prezidentu, apstiprināja SAB pārstāve.

Kā ziņots, Valsts prezidents otrdienas rītā Rīgas pilī tikās ar "Attīstībai/Par!" (AP) Ministru prezidenta amata kandidātu Pabriku un partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Gobzemu. Tāpat Vējonis šodien plkst. 17 aicinājis uz tikšanos visas parlamentā pārstāvētas partijas.

Politiķiem pagaidām nav izdevies vienoties par topošo valdību un pat koalīcijas sastāvu.

Valsts prezidents 18. oktobrī paziņoja, ka pēc notikušajām konsultācijām ar politiskajām partijām turpinās izvērtēt Gobzema, Bordāna, Pabrika kandidatūras uz Ministru prezidenta amatu.

7. novembrī premjera amatam Vējonis nominēja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķi Bordānu, bet šo nomināciju aizvadītajā nedēļā atsauca, jo Bordānam neizdevās vienoties par valdības sastāvu un darbiem.

Prezidents iepriekš uzsvēris, ka izvirzīs tikai tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, par kuru nebūs šaubas par viņa iespējām saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam. Tāpēc viņš bija aicinājis minētos trīs politiķus iesniegt nepieciešamos dokumentus SAB.

Savukārt SAB solīja "maksimāli īsā laika" veikt pirmspārbaudi par premjera amata kandidātiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu