Indijas tiesa piespriež nāvessodu saistībā ar 1984. gadā notikušajiem grautiņiem pret sikhiem

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Karātavas. Ilustratīvs attēls.
Karātavas. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Indijas tiesa otrdien piespriedusi nāvessodu personai, kas notiesāta par iesaistīšanos masu grautiņos pret sikhiem 1984. gadā.

Vēl vienam apsūdzētājam tika piespriests mūža ieslodzījums. Viņi abi atzīti par vainīgiem slepkavībā, laupīšanā un vairākos citos noziegumos.

1984. gadā pēc premjerministres Indiras Gandijas nogalināšanas atentātā, ko īstenoja viņas miesassargi sikhi, vismaz trīs dienas visā valstī, bet sevišķi Deli, plosījās grautiņi pret sikhiem.

Oficiālie dati liecina, ka nekārtībās tika nogalināti aptuveni 3000 cilvēku, bet sikhu līderi uzskata, ka upuru skaits bija daudz lielāks.

Sikhi tika izvilkti no mājām un sadedzināti dzīvi, notika slepkavības un izvarošanas, sikhu mājas un uzņēmumi tika izdemolēti.

Taču tikai daži cilvēki ir saukti pie atbildības par šīm zvērībām. Vairāki upuru radinieki arī otrdien norādīja, ka notiesātie ir "sīkas personas" un galvenie atbildīgie nav saukti tiesas priekšā.

Gandija tika nošauta pēc tam, kad deva rīkojumu veikt reidu sikhu galvenajā svētvietā Zelta templī Pendžābā, kur slēpās separātisti.

Sikhu līderi uzskata, ka Gandijas pārstāvētā Kongresa partija uzkurināja grautiņus.

Sikhi - aptuveni 20 miljoni cilvēku - sastāda nepilnus divus procentus no Indijas iedzīvotāju kopskaita, kas ir 1,25 miljardi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu