Prokurori: Kopš Zolitūdes traģēdijas lietas nodošanas tiesai tā sekmīgi virzījusies uz priekšu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zolitūdes traģēdijas vieta, kur 2013. gadā lielveikalā "Maxima", sabrūkot jumta konstrukcijām, dzīvību zaudēja 54 cilvēki.
Zolitūdes traģēdijas vieta, kur 2013. gadā lielveikalā "Maxima", sabrūkot jumta konstrukcijām, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Foto: Edijs Pālens/LETA

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesas izmeklēšana virzās uz priekšu sekmīgi, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda valsts apsūdzības uzturētāji.

Šodien aprit pieci gadi kopš traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Valsts apsūdzību šajā lietā uztur prokurori Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova. Apsūdzības uzturētāji uzskata, ka tiesas izmeklēšana kopš lietas nodošanas tiesai 2015. gada oktobrī ir sekmīgi virzījusies uz priekšu, ņemot vērā apstākli, ka aktīvā tiesvedības gaita faktiski tika aizsākta 2016. gada pavasarī.

Šajos divarpus gados, tiesas sēdēs pārbaudot vairākus simtus pirmstiesas izmeklēšanā nopratināto personu liecības, uzklausot ekspertus, nopratinot aizstāvības pieteiktos lieciniekus un speciālistus, kā arī uzklausot apsūdzēto, tajā skaitā juridisko personu pārstāvju liecības, ir panākts ievērojams progress, uzskata prokurori. Tas lietas izskatīšanu pirmās instances tiesā ir cieši pietuvinājis tiesas izmeklēšanas noslēguma stadijai, proti debatēm, kam sekos apsūdzēto pēdējais vārds un tiesas spriedums.

"Ievērojot bezprecedenta gadījumu lietā iesaistīto personu skaita ziņā un pārbaudāmo apstākļu mērogā, tiesvedība ir spējusi saglabāt savu nepārtrauktību, sniedzot piemēru efektīvam tiesas darbam, lai visātrākos termiņos panāktu atbilstošu noregulējumu," norāda valsts apsūdzības uzturētāji.

"Attiecībā par jautājumiem, kas skar būtiskus pavērsienus tiesas procesa laikā un sodu, norādām, ka, ņemot vērā valsts apsūdzības nostāju saglabāt objektivitāti pirms gaidāmām tiesu debatēm un sprieduma, nekādi plašāki komentāri netiks sniegti," teikts prokuroru paziņojumā.

7. novembrī valsts apsūdzības virzītāji paziņoja, ka, balstoties uz Zolitūdes traģēdijas krimināllietas iztiesāšanas laikā atklāto faktisko apstākļu kopumu, visiem apsūdzētajiem ir nepieciešams formāli mainīt apsūdzību. Apsūdzības grozīšana nenozīmē apsūdzētajiem inkriminēto krimināllikuma pantu maiņu.

Tiesā aģentūra LETA noskaidroja kopš kopš 2016. gada 1. marta, kad tika uzsākta tiesas izmeklēšana, lietā ir nopratinātas 438 personas un notikušas 147 tiesas sēdes.

Starp nopratinātajiem bijušas 254 cietušās personas, 158 liecinieki, 12 eksperti, deviņas apsūdzētās personas un piecas juridiskās personas, pret kurām uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu. Vairākas personas pēc procesa dalībnieku lūguma tiesas sēdēs nopratinātas atkārtoti.

Tiesā skaidroja, ka ir bijuši gadījumi, kad personas uz tiesas sēdi neierodas pēc tiesas aicinājuma un tiesa pieņēmusi lēmumu par piespiedu atvešanu. Šādos gadījumos personas nogādātas uz tiesas sēdi piespiedu kārtā, taču ir bijuši arī gadījumi, kad personas nav izdevies uz tiesas sēdi nogādāt piespiedu kārtā, līdz ar to konkrēto personu pirmstiesas izmeklēšanas laikā sniegtās liecības pēc procesa dalībnieku lūguma nolasītas tiesas sēdē. Kopumā tiesa pieņēmusi 11 lēmumus par 28 personu piespiedu atvešanu, tostarp, par septiņām cietušajām personām un 21 liecinieka.

Nākamā tiesas sēde nozīmēta 6. decembrī.

2013. gada 21. novembrī Zolitūdē notika traģēdija, kad, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Foto: Neparasts «piemineklis» kādam Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajam

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu