Austrālija rosina atņemt pilsonību teroristiem, kas ir pilsoņi kopš dzimšanas (3)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: SONALI PAUL/REUTERS

Austrālija ceturtdien nāca klajā ar radikālu plānu, kas paredz atņemt pilsonību par terorismu notiesātiem valsts iedzīvotājiem, pat ja viņi ir Austrālijas pilsoņi kopš dzimšanas.

Nostāju paužot pēc vairākiem džihādistu iedvesmotiem teroraktiem un likumsargu atklātiem plānotiem uzbrukumiem, premjerministrs Skots Morisons sacīja, ka viņa valdībai ir jāpaplašina pilnvaras, lai tā varētu atņemt pilsonību visiem, kas ir notiesāti par terorismu.

"Cilvēki, kas ir veikuši teroraktus, ir pilnībā noraidījuši visu, par ko šī valsts iestājas," preses konferencē sacīja premjers.

"Tas ir kas tāds, kas nav pieciešams, un tie, kas grib iesaistīties šādās aktivitātēs un kam ir pilsonība citur vai arī iemesls uzskatīt, ka viņiem tāda ir, var doties prom."

Austrālijā spēkā esošais Pilsonības likums paredz atņemt pilsonību cilvēkiem, kas par terorismu ir notiesāti uz sešiem un vairāk gadiem, tomēr tikai tad, ja viņi ir dubultpilsoņi.

Morisons šos ierobežojumus raksturoja kā "nereālistiskus" un sacīja, ka likums ir jāpaplašina, lai visi, kas ir notiesāti par terorismu, pat ja tie ir Austrālijas pilsoņi kopš dzimšanas, varētu tikt izraidīti, ja būtu "saprātīgas" cerības, ka viņi var saņemt citas valsts pilsonību vecāku vai vecvecāku dēļ.

Konservatīvā valdība iesniegs atbilstošus priekšlikumus Pilsonības likuma grozīšanai līdz gada beigām, sacīja Morisons.

Ar šiem priekšlikumiem premjers nācis klajā divas dienas pēc tam, kad policija Melburnā bija aizturējusi trīs Austrālijā dzimušus turku izcelsmes vīriešus saistībā ar apsūdzībām, ka viņi pilsētā plānojuši sarīkot apšaudi, nogalinot daudzus cilvēkus.

Pirms nepilnām divām nedēļām cits vīrietis, kurš ir dzimis Somālijā, bet ieradies Austrālijā kopā ar ģimeni bērna vecumā, Melburnā uzbrukumā ar nazi nogalināja vienu, bet ievainoja divus cilvēkus.

Visus četrus vīriešus iedvesmojusi teroristu organizācijas Islāma valsts propaganda, norāda varasiestādes. Tiešu sakaru ar šo grupējumu nevienam no viņiem nav bijis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu