Pusotru mēnesi pēc smēķēšanas atmešanas mokas tikai sākas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Daži smēķētāji piedzīvo pat 30 mēģinājumus atmest kaitīgo netikumu, pirms izdara to pavisam, bet citi nespēj atteikties no cigaretes un padodas emocionālā paguruma dēļ.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Consulting and Clinical Psychology”, šis pagurums tiek dēvēts par “atmešanas nogurumu”. Savā darbā zinātnieki pacentušies noskaidrot, kādā laikaposmā cilvēki visbiežāk mēdz pārtraukt cīņu ar atkarību un atgriežas pie smēķēšanas.

“Mēs visi zinām stāstus par cilvēkiem, kuri teju neskaitāmas reizes centušies atmest smēķēšanu, tomēr tas tiem nav izdevies. Iedomājieties, kādu kognitīvo un emocionālo piepūli prasa atmešana. Cilvēki pārdeg vai vienkārši nogurst no cīņas ar kāri smēķēt. Šajā pētījumā noskaidrots laiks, kad šis pārdegšanas risks ir vislielākais,” komentēja viens no pētījuma autoriem Metjū J. Kārpenters.

Pētījumā tika noskaidrots, kad kāre pēc cigaretes sasniedz zenītu cilvēkam, kurš cenšas atmest. Atklājās, ka tiem smēķētājiem, kuriem “atmešanas nogurums” bija lielāks, vajadzēja ilgāku laiku, lai pēc smēķēšanas atsākšanas atkal censtos to atmest, kā arī bija lielāks risks, ka tie pēc atmešanas atsāks smēķēt. Divu mēnešu nesmēķēšanas periodā pēdējās nedēļas cilvēkiem, kuri nolēmuši nesmēķēt, bija ievērojami grūtākas nekā atmešanas sākumā.

Tas nozīmē to, ka šis “smēķēšanas nogurums” pieaug pat tad, kad samazinājušies ir smēķēšanas atmešanas fiziskie simptomi.

“Svarīgi ir apzināties, ka smēķēšanas atmešana ir ārkārtīgi grūta. Tā prasa pamatīgu garīgu spēku un piepūli pat vairākus mēnešus pēc atmešanas. Pēc atmešanas organismam ir jāpierod pie jaunajiem apstākļiem,” piebilda Kārpenters.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu