NSL finansēšanas lietā apsūdzētais, iespējams, apmaksājis Sudrabai transportu un interviju (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
NSL līdere Inguna Sudraba.
NSL līdere Inguna Sudraba. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Izmeklētāju ieskatā, viens no partijas No sirds Latvijai (NSL) finansēšanas krimināllietā apsūdzētajiem politiskā spēka priekšsēdētājai Ingunai Sudrabai apmaksājis transportu un interviju, noskaidroja aģentūra LETA.

Prokurore Ilga Paegle ar prokuratūras preses pārstāves Unas Rēķes starpniecību aģentūrai LETA skaidroja, ka saskaņā ar apsūdzību viens no apsūdzētajiem NSL un tās priekšsēdētājai apmaksājis dažādus pakalpojumus, proti, priekšsēdētājas biroja darba izmaksas, transporta/šofera pakalpojumus, kā arī nodrošinājis un apmaksājis partijas priekšsēdētājas interviju kādā biznesa žurnālā.

Intervijas apmaksa notikusi 2016. gadā, bet pārējo pakalpojumu apmaksa veikta laika periodā no 2014. līdz 2016. gadam.

Kopējās izmaksas par minētajiem pakalpojumiem bijušas 3750 eiro. Apsūdzētā vārdu prokurore neatklāja, taču aģentūrai LETA zināms, ka šajā lietā attiecībā uz NSL epizodi apsūdzētā statuss noteikts uzņēmējam Jūlijam Krūmiņam un finansistam Jorenam Raitumam.

Prokurore arī skaidroja, ka kriminālprocesā iegūtie pierādījumi nav pietiekami, lai NSL priekšsēdētājai inkriminētu nelikumīgu partijas finansējuma lielā apmērā pieņemšanu, tomēr šajā daļā pirmstiesas izmeklēšana turpinās.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra novembrī uzrādījusi apsūdzības vairākām personām Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un NSL, iespējams, nelikumīgas finansēšanas lietā. Lietu pirms nodošanas Ģenerālprokuratūrai izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Pret Jūrmalas mēru Gati Truksni sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu. Pret Krūmiņu sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā un par nelikumīgu NSL finansēšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Apsūdzība uzskata, ka Truksnis ir vienojies ar Krūmiņu par ZZS finansēšanu lielā apmērā, lai kā šajā politiskajā spēkā ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas biedrs izmantotu nelikumīgos ziedojumus, kas veikti ar trešo personu starpniecību, savām un politiskā spēka vajadzībām priekšvēlēšanu aģitācijai pirms Latvijas pašvaldību vēlēšanām 2017.gada vasarā. Kopumā, prokuratūras ieskatā, Jūrmalas domes amatpersona pieņēmusi 27 500 eiro.

Tāpat Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret vēl vienu fizisku personu par nelikumīgu partijas finansēšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Aģentūrai LETA zināms, ka šī persona ir finansists Raitums.

Prokuratūra paziņojumā presei raksta, ka NSL saņēmusi 56 894 eiro lielu nelikumīgu finansējumu. Nelikumīgais finansējums veikts 2014. un 2015. gadā. Tāpat NSL, iespējams, pieņēmis 3750 eiro lielu finansiālo atbalstu.

Tāpat KNAB šajā lietā rosināja apsūdzēt Trukšņa biroja vadītāju Ingrīdu Vilkārsi. Prokuratūra uzskata, ka Truksnis un minētās pašvaldības darbiniece, lai slēptu amatpersonas neattaisnotu prombūtni, viltoja dokumentus.

LETA iepriekš vēstīja, ka KNAB Truksnim bija aizliedzis tikties ar toreizējo ZZS Saeimas frakcijas vadītāju Augustu Brigmani, Krūmiņu un savulaik ar NSL saistīto Raitumu. Tāpat KNAB bija aizliedzis Truksnim apmeklēt ZZS biroju.

Truksnis patlaban apturējis darbību ZZS ietilpstošajā Latvijas Zaļajā partijā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu