Valdība atbalsta līgumu par Lielbritānijas izstāšanos no ES (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: F64

Ministru kabinets ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja Ārlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju saistībā ar līgumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit, pēc valdības sēdes žurnālistus informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Minēto pozīciju svētdien, 25. novembrī, ārkārtas Eiropadomes sēdē Briselē paudīs Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Rinkēvičs informēja, ka Ministru kabinets atbalstīja gan Brexit līgumu, gan arī ES un Lielbritānijas nākotnes attiecību politiskās deklarācijas projektu, kas iezīmēs pārejas periodā veicamos darbus. Pēc ministra teiktā, Brexit līgums ir juridiski saistošs, turpretī deklarācijas projekts ir sava veida nodomu protokols, par ko vēl gaidāmas detalizētas diskusijas.

"Abos dokumentos ir sasniegts maksimālais, kas šajā situācijā ir iespējams. Dokumentos ir ievērotas visas mūsu intereses, tostarp jautājums par valsts piederīgo statusu, ekonomiskajām attiecībām utt. Savukārt, runājot par nākotnes attiecībām, mūsu pamata intereses ir, lai ES un Lielbritānija būtu maksimāli ciešas partneres gan politiskajā, gan ekonomikas, gan aizsardzības jomās," atzina ārlietu ministrs.

Rinkēvičs skaidroja, ka Eiropadome balsos par Brexit līgumu, kas pēc tam būs jāratificē Lielbritānijas un Eiropas parlamentiem.

"Tikai tad, ja abi subjekti būs ratificējuši līgumu, varēs apgalvot, ka vienošanās ir stājusies spēkā. Līdz tam nevaram atslābt un jāgatavo plāns "B" gadījumam, ja kaut kas noiet greizi," piebilda ārlietu ministrs.

Vaicāts par iespējamām problēmām līguma ratificēšanas procesā, Rinkēvičs atzina, ka Eiropas Parlamentā nevajadzētu būt problēmām ar līguma ratificēšanu, turpretī jārēķinās ar situāciju Lielbritānijā, kur tiek pausta neapmierinātība ar līgumu.

"Ratifikācijas process Lielbritānijā varētu sākties decembrī, bet patlaban nevar izslēgt iekšpolitiskus satricinājumus Lielbritānijā," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas un ES sarunvedēji panākuši vienošanos par Brexit līguma nosacījumiem, ko Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas kabinets pēc vētrainām debatēm piekrita atbalstīt.

Vienošanās projekts vēl jāapstiprina visām 28 ES dalībvalstīm un Lielbritānijas parlamentam un Eiropas Parlamentam.

2016. gada jūnijā referendumā Lielbritānijā vairākums dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, tāpēc Lielbritānija atstās bloku nākamā gada 29. martā.

Svarīgākie vienošanās projekta punkti attiecas uz robežu starp Īriju un Ziemeļīriju, uz Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām un uz Lielbritānijas pēdējo maksājumu bloka budžetā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu