Kamēr saimnieks darbā, suns sagrauzis čības. Kā iekštelpās nodarbināt mīluli? (1)

Beāte Leigute
, Izklaides sadaļas redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Suņi ir vieni no aktīvākajiem un mīļākajiem mājdzīvniekiem, kuri labprāt iesaistās rotaļās un grauž dažādus priekšmetus. Tomēr ir redzēts ne mazums video, kuros saimnieki strostē savus mīluļus par sagrauztajām čībām un iznīcinātiem tualetes papīra ruļļiem. Kā izrādās, tādas situācijas rodas paša saimnieka vainas dēļ, jo ir būtiski sunim piedāvāt viņa instinktiem un veselībai atbilstošas rotaļlietas.

Dodoties uz zooveikaliem, pircējiem paveras plašs klāsts ar dažādām suņiem paredzētām rotaļlietām. Kā tad īsti izvēlēties piemērotākās un mazināt mīluļa vēlmi grauzt saimnieka iedzīvi? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz kinologs un sertificēts suņu apmācību instruktors Ivars Lielpēteris, kurš vada nodarbības arī PetCity suņu skolā, norādot, ka rotaļlietu izvēle un spēļu paradumi ieņem lielu lomu suņa uzvedībā un ikdienā. 

Kādas iekštelpu rotaļlietas sunim būtu vispiemērotākās?

Par vispiemērotākajām sunim varētu saukt dažādas interaktīvās rotaļlietas, kuras četrkājainā drauga fiziskās un intelektuālās nodarbes apvieno vienā procesā. Vienkārši skaidrojot, rotaļlietā tiek paslēpti dažādi kārumi, un sunim ir pašam jāizdomā, kā našķi no konkrētās rotaļlietas ar dažādiem paņēmieniem dabūt ārā. 

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Vieglāk gan ir atbildēt, kuras rotaļlietas sunim nevajag dot, - tās noteikti bīstamības dēļ ir plīša mantas, kas paredzētas bērniem. Paliekot vienam mājās, mīlulis var mantu izārdīt, norīt vati un nespēt to no sevis izvadīt, rodoties nepieciešamībai pēc operācijas klīnikā. Veselīgas neesot arī plastmasas rotaļlietas, kuras var ātri sagrauzt un norīt.

Runājot par to, vai ir rotaļlietas, kas der  konkrētai suņu šķirnei, eksperts norāda, ka visas rotaļlietas ir piemērotas visiem suņiem, izņemot lielos suņus, kuriem nav vēlams dot mazas mantas, jo tās var viegli norīt. Nesagraužams gan neesot nekas, un tas, cik ātri suns saplosīs nesen iegādāto rotaļlietu, ir tikai laika jautājums.

Kā skaidro eksperts, sunim nav nepieciešams daudz mantu. Vēlamais nepārtraukti pieejamu rotaļlietu skaits ir vien trīs līdz piecas. Ja mīlulim ir pārāk plaša mantu izvēle, viņam sāk jukt, ko viņš drīkst ņemt un ko ne. Gadījumos, kad sunim ir tikai trīs rotaļlietas, viņam ir izvēles iespējas, taču netiek radīts apjukums. 

Cilvēku sadzīves priekšmeti kā rotaļlietas

Bieži ir dzirdēti arī gadījumi, kad saimnieki tā vietā, lai zooveikalos iegādātos rotaļlietas savam mīlulim, iedod viņam vecu čību vai zeķi. Kā norāda eksperts, tā esot pavisam nepareiza prakse.

"Sunim nedrīkst dot neko, kas ir līdzīgs tam, ko nedrīkst grauzt. Ja viņam iedos pagrauzt veco čību, viņš grauzīs arī jaunās čības. Ja čības var grauzt, tad var!" skaidro Ivars.

Arī liela daļa zooveikalos nopērkamo rotaļlietu nav suņiem pārāk labvēlīgas, it īpaši pavisam lētās rotaļlietas, kuras var tikt ātri sagrauztas un norītas, tādēļ saimniekiem vēlams nežēlot naudu mājdzīvnieka rotaļlietām un iegādāties mīlulim patiešām kvalitatīvu mantu.

Eksperts norāda, ka viņa favorītes ir Kong firmas rotaļlietas, kuras ir veidotas tā, lai pēc iespējas ilgāk tās nevarētu sagrauzt, ir gan cietas, gan izturīgas, turklāt ir pieejamas formās, kuras nav tik viegli norīt.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Lai atstātu suni nodarbinātu, kamēr saimnieki ir ārpus mājas, un mazinātu suņa vēlmi grauzt sadzīviskus priekšmetus, vispiemērotākās ir iepriekš minētās interaktīvās rotaļlietas, kurās var glabāt dažādus kārumus, - tas sunim daudz ilgāk rada interesi, ļauj pacīnīties un pat nogurt.

Tad, kad zemē tiek vienkārši nomesta gumijas rotaļlieta, tad sunim daudz interesantākas var šķist čības. 

Gadījumos, kad konkrētajā mirklī sunim nav pieejamas rotaļlietas, tā vietā, lai piedāvātu viņam spēlēties ar priekšmetiem, vispareizāk būtu sunim iedot, piemēram, ābeles zaru. Dažos gadījumos par rotaļlietu var kalpot arī pagale, taču tikai līdz brīdim, kad suns to sāk grauzt pārāk aktīvi - skabargas var traumēt mīluli. Katrs gadījums gan ir individuāls, un saimniekam jāspēj redzēt, vai suns piešķirto koku tikai košļā vai grauž.

Rotaļāties, bet ar piesardzību

Kā piebilst kinologs, suņa rotaļās noteikti ir jāpiedalās arī saimniekam, jo suns ir domāts tam, lai viņu mīlētu, paijātu un rotaļātos ar viņu. Eksperts piebilst, ka tieši rotaļās saimniekam un sunim izveidojas kontakts.

» Kontakts starp saimnieku un suni - vai iespējams to sabojāt?

Četrkājainā drauga saimniekiem gan jāsaprot, ka suns, rotaļājoties ar sev piešķirtajām mantām, īsteno savu medību instinktu - ķert, kost, purināt, tādējādi imitējot medījuma nogalināšanu, ko parasti suņu apmācībās tiek mēģināts slāpēt.

Arī uz ielas, redzot kaķi, suns skrien viņam pakaļ tieši medību instinkta dēļ. Ja suns ar rotaļlietām tiek pārāk daudz provocēts kaut ko ķert, saimnieki paši iemāca sunim to, ar ko cenšas cīnīties, lai mīlulis nebūtu agresīvs.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Iemācīt spēlēties var gandrīz katram sunim, taču svarīgākais ir iemācīt viņam spēt apstāties un beigt plosīties. Nepieciešams panākt, ka suns var mierīgi gulēt un agresīvi nereaģēt uz rotaļlietu. Kad tas tiks iemācīts, tad, arī kaķim skrienot garām pa ielu, suni būs iespējams apturēt.

Fotogalerija: Petcity suņu rotaļlietu klāsts

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu