Iespējams, pēc pāris gadiem EK pieņems direktīvu par vienādu kvalitāti viena zīmola precēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) tiesību akti, kas noliegtu dažādās dalībvalstīs tirgot viena un tā paša zīmola preci ar atšķirīgu kvalitāti varētu tikt pieņemti 2020. gadā, prognozējusi ES tieslietu un patērētāju aizsardzības komisāre Vera Jourova, kas ieradusies vizītē Lietuvā.

Viņa norādījusi, ka līdz tam Eiropas Komisijai (EK) būtu jāpabeidz izsmeļošs pētījums, lai izvērtētu cik plašā mērogā uz turīgākajām un trūcīgākajām dalībvalstīm tiek attiecināti atšķirīgi standarti.

Kā žurnālistiem pastāstījusi komisāre, šobrīd jau tiek pārbaudīti aptuveni trīsdesmit produkti, izmantojot jaunu, unificētu metodoloģiju, jo līdz šim ražotāji pārmetuši, ka produktu kvalitātes vērtēšanai tiek izmantotas atšķirīgas metodes, "salīdzinot ābolus ar bumbieriem".

"Ja atklāsim nopietnas atšķirības, (..) izdarīsim spiedienu uz ražotājiem, lai viņi maina šādu praksi," solījusi Jurova.

Viņa arī atgādinājusi, ka 2016. gadā mēģināts šo jautājumu risināt kā lauksaimniecības un veselības nozares problēmu un tikai vēlāk nolemts uz produktu kvalitāti paraudzīties caur negodīgas komercprakses prizmu.

Kā skaidrojusi komisāre, iecerētā direktīva definēs negodīgu komercpraksi attiecībā uz gadījumiem, kad atšķiras viena un tā paša produkta kvalitāte dažādās ES valstīs, un šis dokuments varētu palīdzēt nacionālajām patērētāju tiesību aizstāvības organizācijām izdarīt spiedienu uz ražotājiem, tādējādi nostiprinot Eiropos patērētāju tiesības.

Jurova atzinusi, ka direktīvas izstrādāšanas gaitā saņemta oficiāla kritika no Nīderlandes un Dānijas, ka EK vēloties "regulēt siļķu garšu".

"Nav jau runa tikai par atšķirīgu picas, jogurta vai zivju pirkstiņu sastāvu - jautājums tiek risināts, jo pastāv spēcīgas aizdomas, ka dažu ES valstu patērētāji tiek uzskatīti par otršķirīgiem, ka viņiem nav tādu pašu tiesību un uz viņiem netiek attiecināti vieni un tie paši standarti," viņa piebildusi.

Komisāre neslēpusi, ka šī problēma ir aktuāla arī viņas pašas ģimenei, kura dzīvo Čehijā pie pašas Austrijas robežas, jo no šā reģiona daudzas ģimenes brauc uz kaimiņvalsti iegādāties kvalitatīvākas preces, turklāt dažkārt arī par zemāku cenu.

"Uzskatu, ka tas nav taisnīgi," sacījusi Jourova.

Pēc viņas sacītā, jaunajā direktīvā patērētājiem tiktu paredzētas arī plašākas iespējas aizstāvēt savas tiesības tiesās vai citās institūcijās, apvienojot spēkus kolektīvai sūdzībai.

Lietuvas tieslietu ministrs Elvins Jankevičs norādījis, ka atbalsta šo EK iniciatīvu un cer, ka uzsāktais pētījums drīz dos rezultātus.

Viņš uzsvēris, ka Lietuva veic daļēji EK finansētu pētījumu, lai noskaidrotu, kā patērētāji rīkotos, ja zinātu, ka pērk atšķirīgas kvalitātes preces, - vai viņi atteiktos to iegādāties, vai justos vīlušies. Šis pētījums aptver pazīstamu ražotāju produkciju - pārtikas preces, dzērienus, mazgāšanas līdzekļus, viņš piebildis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu