"Klusais slepkava, kam patīk nogalināt lēni?" Cik kaitīgs veselībai ir bezvadu internets? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: WILLIAM WEST/AFP

Pie raidījuma Bez Tabu vērsusies kāda satraukta Iļģuciema iedzīvotāja, kura savā pastkastītē saņēmusi kaimiņa aicinājumu pa nakti izslēgt bezvadu internetu, jo tas nelabvēlīgi ietekmējot cilvēku veselību. 

«Cienījamie kaimiņi! Vai jūs varētu, lūdzu, izslēgt pa nakti Wi-Fi. Tas slikti ietekmē veselību. Paldies!» 

Šādu ziņojumu savā pastkastītē saņēmusi Iļģuciema iedzīvotāja, kura vēlas noskaidrot, vai anonīmā kaimiņa teiktais ir taisnība un vai bezvadu internets tik tiešām negatīvi ietekmē cilvēku veselību.  

Citi raidījuma uzrunātie Iļģuciemā iedzīvotāji gan teica, ka nav saņēmuši zīmīti ar brīdinājumu par Wi-Fi kaitīgumu, tomēr domas par bezvadu interneta ietekmi uz veselību bija atšķirīgas. Kāds atbildēja, ka tās ir muļķības, kāds aizdomājās un secināja, ka Wi-Fi varētu gan negatīvi ietekmēt veselību.

Meklējot informāciju internetā, raidījums atradis publikāciju, kurā uzskaitītas elektromagnētisko signālu izraisītās sekas: hronisks nogurums, sāpes ausīs, izklaidība, biežas un stipras galvassāpes, bezmiegs. Savukārt citā rakstā Wi-Fi pat nodēvēts par «kluso slepkavu, kam patīk nogalināt lēni».

RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes dekāns Jurģis Poriņš un profesors Guntars Balodis intervijā raidījumam uzsvēr, ka šobrīd nevar runāt par visaptverošiem un nopietniem pētījumiem, kas pierādītu bezvadu interneta ietekmi uz veselību, jo tādu vienkārši nav, tomēr jebkurš elektromagnētiskā starojuma avots veic zināmas izmaiņas apkārtējā vidē.

«Wi-Fi vai mobilā telefona baterijas jauda ir tik neliela, ka tā neietekmē cilvēka organismu, no otras puses, pētījumi tiek veikti vismaz 20 gadu garumā, un nav ne stabilu pierādījumu, ne arī tas tiek apgāzts,» skaidro Balodis.

Starojums, kas nāk no mobilā telefona vai bezvadu interneta, esot daudz mazāks nekā noteikts rekomendācijās Eiropas Savienības regulā, tas gan nenozīmē to, ka Wi-Fi rūteri būtu ieteicams likt zem spilvena. 

RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes dekāns atzīmē, ka rūteri slēdz ārā, un arī mobilo telefonu zem spilvena neliek, kā arī nerekomendē to darīt savām atvasēm. «Tas ir nevajadzīgs elektromagnētiskā starojuma fons, ja es to naktī nelietoju, tad labāk izslēdzu,» saka Poriņš.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu