Joprojām nav skaidrs nākamgad valsts veselības aprūpei apdrošināto personu skaits (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz valsts veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanai atlicis mēnesis un dažas dienas, bet joprojām nav pabeigts darbs pie datubāzes, kurā tiks uzkrāta informācija par apdrošinātajām personām, kā rezultātā nav zināms, cik personu nākamgad saņemts valsts veselības aprūpes pakalpojumu pilno klāstu.

Kā aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Agnese Jasenoviča, joprojām norit darbs pie datubāzes, un informācija par apdrošinātajām personām būs pieejama tad, kad būs veiksmīgi pabeigta visu datubāzei nepieciešamo reģistru integrācija.

Vienlaikus Jasenoviņa uzsvēra, ka darbi saistībā ar datubāzes sekmīgu ieviešanu norit saskaņā ar plānu, lai tā varētu sākt darboties ar nākamā gada 1. janvāri.

Pēc Jasenovičas teiktā, pie katra datubāzes posma notiek veikto darbu testēšana. "Piemēram, 23. oktobrī tika sākta manuālā datu ievades formas funkcionalitātes testēšana, kas apliecināja, ka uzdevumi veikti atbilstoši plānotajam un attiecīgi var uzsākt nākamo darbu etapu," norādīja NVD pārstāve.

Vienlaikus paralēli tiekot strādāts ar dažādu valsts reģistru integrāciju. Integrācija nepieciešama ar 13 lielajiem valsts reģistriem, piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, Valsts ieņēmumu dienestu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju un citām, kā arī virkni padotības iestāžu zem atsevišķiem lielajiem reģistriem.

Jau ziņots, ka valdība atļāva piešķirt Veselības ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu.

Kā ziņots, meklējot veselības nozarei nepieciešamo papildu finansējumu, pērn diskusiju rezultātā tapa Veselības aprūpes finansēšanas likums, kurā tika nostiprināts lēmums par valsts veselības apdrošināšanas ieviešanu.

Likums paredz, ka no nākamā gada veselības aprūpes saņemšana tiks sasaistīta ar sociālo iemaksu veikšanu. Tas nozīmē, ka visiem iedzīvotājiem pienāksies valsts veselības aprūpes pakalpojumu minimums, bet pilna pakalpojumu klāsta saņemšana būs atkarīgā no tā, vai iedzīvotājs ir apdrošināts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu