Ukrainas ārlietu ministrs: Krievijai ir plāni sagrābt Ukrainas teritoriju no Mariupoles līdz Piedņestrai (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru.
Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru. Foto: Zane Bitere/LETA

Krievijai ir plāni sagrābt Ukrainas teritoriju no Mariupoles līdz starptautiski neatzītajai Piedņestrai, paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

"Nav jābūt Džeimsam Bondam, superizlūkam, lai saprastu, ka Krievijai ir plāni attiecībā gan uz Mariuppli, gan visu piekrasti. Uzskatu, ka attiecībā uz militāru un nemilitāru karadarbību Krievijai ir plāni attiecībā uz [Ukrainas] dienvidiem līdz pat Piedņestrai, arī attiecībā uz Ukrainas sadalīšanu," sacīja Kļimkins Ukrainas telekanāla ICTV raidījumā.

Ukrainas ārlietu ministrs piebilda, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pati Ukrainas pastāvēšana ir "fundamentāla problēma viņa sistēmai", tāpēc Krievija neapstāsies.

Arī Ukrainas pastāvīgais pārstāvis ANO Volodimirs Jeļčenko, atsaucoties uz Ukrainas izlūkošanas operatīvajiem datiem, paziņojis, ka pastāv draudi, ka Krievija gatavojas sagrābt Ukrainas dienvidaustrumu pilsētas Mariupoli un Berdjansku.

"Pēc operatīvajiem datiem, ir acīmredzami draudi, ka [Krievija] iebruks un sagrābs Mariupoli un Berdjansku, ka būs turpmāka Krievijas robežsardzes, Federālā drošības dienesta un jūras spēku agresīva rīcība," teica Jeļčenko pirmdien ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē, kurā tika apspriests Krievijas uzbrukumus Ukrainas jūras spēku kuģiem.

"Noziedzīgais Kremļa režīms ir parādījis, ka tas neapturēs savu agresīvo politiku un ir gatavs jebkādai agresīvai rīcībai attiecībā pret Ukrainas valsti," sacīja Jeļčenko.

Viņš uzsvēra, ka Kijeva ir gatava noregulēt situāciju ar politiski diplomātiskiem līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka ASV pirmdien ANO Drošības padomē brīdināja Krieviju, ka tās nelikumīgās darbības, tādas kā Ukrainas karakuģu sagrābšana Kerčas šaurumā, neļauj izveidoties normālām attiecībām starp Vašingtonu un Maskavu.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija Drošības padomē pavēstīja, ka "ASV vēlētos normālas attiecības ar Krieviju. Taču nelikumīgās darbības, kā šajā gadījumā, to joprojām padara par neiespējamu".

ANO Drošības padome noraidīja Krievijas ierosināto darba kārtību par Kerčas šaurumā notikušā incidenta apspriešanu, kurā Maskava ierosināja apspriest, ka Ukrainas karakuģi pārkāpuši Krievijas robežu. Drošības padomes locekļi balsojumā noraidīja Krievijas ierosinājumu un tā vietā sāka izskatīt incidentu atbilstoši Ukrainas ierosinātajai darba kārtībai.

Jau ziņots, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot vairākus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu