Pazudis internets un telefona sakari? Varbūt pie vainas bērnu radiovadāmās mašīnas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pērkot bērnu rotaļu mašīnas, kas vadāmas ar radiovadāmo pulti, neviens pat iedomāties nevar, ka tās var kaitēt interneta tīklam vai mobilo telefonu sakariem, vēsta LNT raidījums 900 sekundes.

Ar vien vairāk tiek reģistrēti gadījumi, kad iedzīvotāji izmanto neatļautas radio iekārtas mājā, kas var kaitēt interneta tīklam vai mobilo telefonu darbībai. 

Tipiskākās ierīces - radiovadāmās bērnu automašīnas, radiotelefoni, saucamie mazuļu monitori un pat droni. 

Radiovadāmo automašīnu tirgotājs un meistars Renārs Griķis raidījumam 900 sekundes skaidro, ka iedzīvotāji, pērkot kādu rotaļlietu, izvēlas to pēc izskata un cenas, neiedziļinoties norādītajos parametros. Tomēr šāda nevainīgi iegādāta rotaļlieta var būt kā cēlonis dažādiem traucējumiem.

Problēma ir tajā, ka šādas preces tiek ražotas dažādiem pasaules reģioniem. Tas nozīmē, ka piemēram Amerikā atļautās radio iekārtas nav atļautas Eiropā, jo tām ir dažādas radio frekvences. Ja šīs frekvences pārklājas, rodas traucējumi.

2018. gadā reģistrēti 22 gadījumi, kad Latvijas teritorijā tiek izmantotas ierīces, kas nav atļautas Eiropā. Par šādu ierīču izmantošanu var draudēt administratīvs sods. 

Lai neiegādātos ierīci, kas nav atļauta Eiropā ir jāskatās vai uz tās ir marķējums CE, kas nosaka, ka tā ir pārbaudīta un akceptēta lietošanai Eiropas valstīts. 

Tomēr jāuzmanās no ierīcēm, kas marķētas ar DEC 6.0 vai DEC 6.0 Pluss, jo tās Eiropā ir aizliegtas. Tās ražotas Amerikas tirgum. Lietojot šādas ierīces Latvijā, tās pārklājas ar šeit esošajām frekvencēm un rada traucējumus interneta pārklājumam vai mobilajiem sakariem. 

Visbiežāk iedzīvotāji šādas ierīces iegādājas naudas taupības nolūkos, jo šeit tās izmaksā lētāk. Taču šo ierīču izmantošana var izrādīties liktenīga, brīžos, kad kādam no kaimiņiem nepieciešams izsaukt neatliekamo palīdzību, bet telefons vienkārši nedarbojas.

Elektronisko sakaru pārstāvis Māris Čamans informē, ka traucējumi no aizliegtajām radioiekārtām var rasties ļoti tālu, dažos gadījumos līdz pat vairākiem kvartāliem. 

Tāpat uzmanību jāpievērš arī dronu lietotājiem, jo ir reģistrēti gadījumi, kad tie ir traucējuši pasažieru lidmašīnu darbībai, ziņo raidījums 900 sekundes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu